[Piacesprofit.hu] Ha energiatudatosak a munkavállalók, jól járnak a munkáltatók

2013. 5. 31.

Jelentős összeget, energiaköltségeinek háromnegyedét is megspórolhatja egy-egy vállalkozás a jól megválasztott informatikai eszközparknak köszönhetően, de a munkavállalók is sokat tehetnek azért, hogy a munkáltató csökkentse gáz- és áramfogyasztását – olvasható a „Legyen Ön is tudatos energiafogyasztó!” elnevezésű kampány weboldalán a hat hazai energiaszolgáltatótól.
 

A környezetvédelmi szempontokon túl a vállalatnál betöltött társadalmi szerepünket is növelhetjük, ha kollégáinkkal karöltve odafigyelünk az általunk használt elektronikai eszközök helyes használatára. Számítógépünk stand-by üzemmódban is ugyanannyi energiát vesz fel, mint működés közben, ezért érdemes kikapcsolni minden hosszabb szünet idejére.

A közös használatú helyiségekben (pl. konyha) általában a hűtőszekrény fogyasztja a legtöbb energiát, de érdemes okosan használni a vízforralót is: egyszerre csak annyi vizet forraljunk benne, amennyit biztosan felhasználunk. 1 liternél kevesebb folyadék esetében nem érdemes hagyományos tűzhelyen melegítenünk, mert az energiafelhasználás ebben az esetben 30–50%-kal nagyobb.

Pozitív tendencia jellemzi a magyarországi vállalkozások energiatudatos szemléletét: egyre több vállalatvezetés áldoz időt és pénzt arra, hogy zöld munkahelyet alakítson ki. LCD és TFT monitorok használatával az energiafelhasználás 75%-át meg lehet spórolni, emellett érdemes a nagy fogyasztású PC-k helyett laptopot vásárolni a munkavállalóknak.

A nyomtatót vagy a szkennert célszerű csak akkor bekapcsolni, ha valóban szükség van rá, a szerver helyét pedig a beszerzést megelőzően hőtérkép segítségével válasszuk ki. A környezettudatos munkahely kialakításában segít, ha hosszú távon motiválttá tesszük a munkavállalókat; a tudatos energiafogyasztást akár játékos formában is beépíthetjük a mindennapokba.

További tippek és érdekességek itt olvashatók!

Hogyan tudunk takarékoskodni az irodánk költségein?

Az iroda fenntartási költsége jelentős súlyt képvisel minden cég büdzséjében. A működés átgondolásával és némi tudatossággal azonban a kiadás számottevően csökkenthető. A bérlő számára a rövidebb, a bérbeadó számára pedig a hosszabb távú szerződés az előnyös általában, de a mostani gazdasági helyzetben – a pillanatnyi nyomott áraknak köszönhetően – a helyzet éppen fordított.

A szakértők szerint a piac egyértelműen a bérlőknek kedvez. A bérbeadó felajánlhat kedvezményeket, amelyek jellemzően bérletidíj-mentes időszakot vagy a kialakítási költséghez való hozzájárulást jelentenek (utóbbit inkább hosszabb távú szerződés esetén). A legtöbb irodaház is kínál kisebb alapterületű egységeket, ezzel ismét maguk felé fordítva a korábban sokszor lakóingatlanokat irodaként hasznosító kisebb cégeket. Szintén a kisebbek igényeihez igazodik az a trend, hogy nemcsak euróban, de forintban is kiegyenlíthető a bérleti díj számos helyen. A legfontosabb a KTSZ, vagyis a közös területi szorzó. Az épület bruttó és nettó területe ugyanis különbözik, esetenként akár 12 százalékkal is, de a bérleti díjat a bruttó után fizetik. A bruttóban benne vannak a lobby területek, a vécé és a lépcsőház is.

Lehet hőszigetelni festékkel is
Akár új otthont épít, akár a jelenlegit szeretné korszerűsíteni, biztosan sokat gondolkozott már azon, milyen hőszigetelési technika lenne a legalkalmasabb. A hőszigetelés során rendkívül fontos szem előtt tartanunk, hogy a lakás falai a meleget bent, a hideget kint tartsák, képesek maradjanak lélegezni és a párát átengedni. Szakértőnk véleménye szerint így a levegő otthonainkban, munkahelyeinken is egészséges, megfelelő páratartalmú és penészmentes lesz.