Portfolio: A CSOK népszerűsége stagnál tavaly óta

2018. 8. 31.

Két és fél év alatt 195 milliárd forintnyi CSOK-szerződést kötöttek a magyar családok a hitelintézeteknél. Az összeg 68%-át újépítésű, 31%-át használt lakásra, 1%-át pedig bővítésre vették eddig igénybe a háztartások, a darabszám szerinti arányok fordítottak lehetnek. A CSOK népszerűsége lényegében stagnál tavaly óta. 

Az MNB által közzétett Hitelezési folyamatok kiadványában jelentek meg a 2016 elejétől 2018 júniusáig szóló pénzügyminisztériumi statisztikák a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételének összegére vonatkozóan. 
 
Az Portfolio által késztett ábra tanúsága szerint:
  • két és fél év alatt 194,6 milliárd forintnyi CSOK-igénylést kötöttek a háztartások,
  • ebből 131,6 milliárd forint ment újépítésű lakás építésére vagy vásárlására,
  • 61,2 milliárd használt lakásra,
  • és csak 1,7 milliárd forint ment lakásbővítésre.
 
Az is kiderült, hogy
  • tavaly 40,5, idén pedig 41,3 milliárd forintnyi CSOK-szerződést kötöttek a családok az év első felében, ami mindössze 2%-os növekedést jelent, vagyis a támogatás népszerűsége gyakorlatilag stagnál,
  • érdekes módon a lakásépítések felpörgése ellenére az új lakásokra kötött CSOK aránya 71%-ról 68%-ra csökkent.
 
Látható, hogy a CSOK-milliók több mint kétharmada újépítésű lakások építésére vagy vásárlására megy. Ez a legalább háromgyermekes, újépítésű lakásba költöző családoknak járó 10 millió forintos támogatás miatt van így. Ha viszont a darabszámot néznénk (ezt nem tartalmazza az elérhető statisztika), valószínűleg nagyjából fordított lenne az arány a használt lakások javára.
 
Forrás: Portfolio