Takaréklángon a bécsi energiafogyasztás

2020. 3. 27.

A kijárási tilalom, a távmunka és egyéb vírusellenes intézkedések az energiafelhasználásra is hatással vannak. A bécsiek fogyasztása húsz százalékkal csökkent és egy új napi rutin látszik kirajzolódni.

A koronavírus elleni intézkedések nagyban befolyásolják az áramfogyasztást egész Ausztriában.

„A fogyasztásban tapasztalható általános csökkenés mellett egy időbeli eltolódás is tapasztalható. A város általánosan később ébred, az eddigi reggel 5 és délelőtt 11 óra közötti periódus helyett délben tapasztalható a kiugróan magas energiafelhasználás az otthoni főzésnek köszönhetően” – mondta Michael Strebl, a Wien Energie, Bécs legnagyobb energiaszolgáltatójának igazgatója.

Az iskolák, boltok, irodák, hotelek és éttermek korlátozott működése vagy teljes bezárása hatalmas mennyiségű energiát spórol a bécsi gazdaságnak. Különösen az ipari méretű hűtőszekrények, valamint fűtő-és hűtőberendezések igényelnek nagyon sok áramot.

Bécs napközbeni fogyasztása így húsz százalékkal esett vissza, egy teljes 24 óra alatt pedig tíz-tizenegy százalékos ez a csökkenés. A bécsiek eddig egy átlagos tavaszi napon 32.000 megawattórányi (MWh) energiát használtak, ez a szám most csak 28.000 megawattóra.

Habár a város összfelhasználása csökkent, a home office és az otthoni elektronikai berendezések megnövekedett használata miatt az egyes háztartások energiafogyasztása naponta harmadával nőtt.

Forrás: Eurocomm-PR