Újra elérhető a lakóépületek felújítását elősegítő kamatmentes hitel (VEKOP-5.2.1-17)

2021. 2. 22.

Február 22-től újra elérhető a lakóépületek felújítását ösztönző 0%-os hitel. A kölcsön energiahatékonysági korszerűsítésre és megújuló energia felhasználására is igénybe vehető, mind családi házra, mind társasházra és hétvégi házra is.

Az energiahatékonyság növelési célra felvett hitelösszeg külső falak, tető, padlástér hőszigetelésére, nyílászáró-cserére, árnyékoló szerkezetek beépítésére, fűtés- és melegvíz-termelő rendszer korszerűsítésére, hőcserélő szellőztetés beépítésére, valamint világítási rendszerek átalakítására fordítható. A megújuló energia felhasználás részeként napkollektor rendszer telepítéséhez, faelgázosító kazánrendszer kiépítéséhez, napelemes rendszer kialakításához és hőszivattyús rendszer alkalmazásához vehető igénybe a hitel.
Elszámolható költségként jelenik meg az anyagdíj, a munkadíj, a szakértői és tervezői költségek és a projektmenedzsment költségek.
Családi házaknál a kölcsön összege 500 ezer és 10 millió Ft között lehet, társasházaknál és lakásszövetkezeteknél a hitelnek lakásonként 250 ezer és 7 millió Ft közé kell esnie. Legalább 10% önerőt kell biztosítani a beruházáshoz és a hitel futamideje nem lehet 20 évnél több. 
Az energiahatékonysági felújítást segítő hitel a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-nél vagy szerződéses közvetítőinél, valamint online igényelhető. A 14,2 mrd Ft keretösszegű támogatott kölcsönt 2021. június 30-ig lehet igényelni.
További információ: https://www.palyazat.gov.hu/vekop-521-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel#