Váratlan fordulat: Magyarország vezetheti ki Kelet-Európát a szénkorszakból

2018. 11. 23.

Magyarország lehet az első kelet-európai állam, amely konkrét dátumot jelöl ki a szén kivezetésére; a lépést az európai szén-dioxid-kibocsátási egységek (EU ETS) árának emelkedése indokolhatja. A kormány preferált szénkivezetési céldátuma 2030, de az évszámot egyelőre nem rögzítették hivatalosan - számolt be Portfolio.hu a Climate Home News alapján.

A kelet-európai országok jelentős része mindeddig egységesen ellenezte a szén áramtermelésből történő kivonására irányuló uniós terveket és az egyéb szigorú klímavédelmi lépéseket, főleg ezek várható ellátásbiztonsági és rövidebb távú társadalmi hatásaira (foglalkoztatottság) hivatkozva. A kibocsátási egységek árának gyors emelkedése azonban arra késztette a magyar kormányt, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az ország utolsó nagy lignittüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű tulajdonosaival a szén termelésből történő kivezetéséről. 
 
A kormány támogatott szénkivezetési céldátuma 2030, ezt az évszámot azonban egyelőre semmiféle hivatalos döntés vagy stratégia nem rögzítette, így az Országgyűlés által november elején elfogadott, a 2018-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia sem. 
 
A ligniten alapuló villamosenergia-termelés hosszú távon többé nem életképes gazdaságilag Európában, az ETS kvóták drágulása és bármilyen, a szénalapú termelést támogató szisztéma hiányában - mondta a portálnak Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár. 
 
A szén kivezetéséről a magyar kormány politikai párbeszédet kezdeményez - mondta a helyettes államtitkár az Európai Bizottság által a szén kivezetésének elősegítésére létrehozott platform számára tartott prezentációjában novemberben. Az előadásban, amely nagyrészt a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatain és tervein alapul, a helyettes államtitkár arról is beszélt, a szénalapú termelés már 2025-ben meredeken csökkenhet.
 
A teljes cikket a Portfolio.hu-n olvashatja.