Váratlan választ adtak a magyarok: van fontosabb a fizetésnél

2018. 12. 17.

A környezetszennyezés jelenti a társadalom előtti legnagyobb kihívást a magyarok szerint, derül ki az E.On hét országban 7000 ember megkérdezésével végzett felméréséből. A felmérés talán egyik legmeglepőbb eredményét az jelenti, amely szerint a magyarok két munkahely közül inkább azt választanák (47,9%), amely nagyobb figyelmet fordít a környezetvédelemre, mint azt, amelyik 10 százalékkal nagyobb fizetést kínál (38,2%). 

A kutatásban résztvevőket arról kérdezték, hogy szerintük a háború, a szegénység, a klímaváltozás vagy a környezetszennyezés jelenti-e a legnagyobb kihívást a társadalom számára. 
 
A magyar válaszadók 33,4 százaléka szerint a környezetszennyezés a legnagyobb társadalmi probléma, ezt a szegénység majd a klímaváltozás követte. A felmérésbe bevont nemezetek közül a magyar válaszadók tartanak a legkevésbé a háborútól, mindössze 6,7 százalékuk szerint ez a legnagyobb kihívás. 
 
A magyarok nagy többsége aktívan is igyekszik tenni az üvegházhatás ellen, 81 százalékuk életmódján is változtatott ennek érdekében - legalább is saját bevallásuk szerint. Ez a résztvevő országok között a legmagasabb arány. 
 
Közel felük pedig hajlandó lenne 5 százalékos felárat fizetni azokért a termékekért, amelyek fenntartható, környezetbarát módon készülnek. A magyarok kétharmada úgy véli, nem csak a vállalatoknak és országoknak, de az egyéneknek is tenniük kell a környezet védelméért. 
 
(A felmérést 2018 novemberében végezték Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Svédországban, Csehországban és Romániában.) 
 
Forrás: Portfolio.hu