Vesztésre állunk a klímaváltozás elleni küzdelemben, újabb aggasztó adatok érkeztek

2018. 11. 23.

Új rekordot ért el tavaly a klímaváltozást okozó gázok légköri koncentrációja egy friss jelentés szerint. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy sikerül megállítani a globális felmelegedést.

Rekordot döntött a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja 2017-ben az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) friss kutatása szerint. A jelentésben írtak szerint mindez azt (is) jelenti, egyelőre nincs jele annak, hogy az emelkedő trend megfordulna.
 
A szén-dioxid koncentrációja tavaly elérte a 405 ppm-et (ez az egész milliomod része), ami a szakértők szerint 3-5 millió éve nem fordult elő. A légköri koncentráció más, mint a kibocsátás, mert arra vonatkozik, ami a levegőben megmarad, miután a szárazföld, a fák és a tengerek a kibocsátott gázok egy részét elnyelték. A jelentés egyik aggasztó pontja, hogy a levegőben maradó gázok éghajlatra gyakorolt hatása 1990 óta 41 százalékkal nőtt.
 
Bár a szén-dioxid koncentrációja 2017-ben is növekedett, most 146 százalékkal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. Egy év alatt kisebb volt a növekedés, mint 2015 és 2016 között, ám majdnem akkora, mint az utóbbi évtized átlagos tempója.
 
"Amikor utoljára, 2-5 millió évvel ezelőtt ilyen magas volt a szén-dioxid koncentrációja, akkor a hőmérséklet 2-3 fokkal melegebb volt, a tengerszint pedig 10-20 méterrel magasabb" – mondta Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. Tavaly azért növekedett lassabban a szén-dioxid koncentrációja, mert 2015-2016-ban erős volt az El Nino légköri jelenség hatása, mely sokfelé szárazságot okozott, ezzel csökkent a növények gázmegkötő képessége, így több maradt a gázokból a levegőben.
 
A kutatók szerint a növekedés lelassulása nem jelenti azt, hogy előrelépés történt a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának visszaszorításában.
 
 
A másik baj, a CFC-11
 
A jelentés egy másik komoly problémáról is említést tesz: a betiltott, korábban hűtőközegként használt fluor-triklórmetán (CFC-11) légköri koncentrációjának csökkenése jelentősen lelassult, ami arra utalhat, hogy valahol továbbra is gyártják, vagy egyes termékek előállításakor felszabadul. Noha a forrást még nem sikerült azonosítani, az Environmental Investigation Agency év elején tartott razziái során több kínai üzemnél is olyan nyomokra bukkant, amelyek a CFC-11 gyártására utalnak.
 
A szén-dioxid mellett több üvegházhatású gáz, a metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja is emelkedett. A légköri metán mintegy 60 százaléka emberi tevékenységből ered. Koncentrációja 257 százalékkal növekedett az iparosodás előttihez képest. A dinitrogén-oxid természetes forrásokból és emberi tevékenységből is származik, koncentrációja nagyjából 122 százaléka az iparosodás előtti értékeknek.
 
 
Forrás: HVG.hu