A lakosság is beszáll a rezsicsökkentésbe

A Cofidis felmérése szerint az energiahatékonysági beruházások hitelből is megérhetik, ha visszahozzák az árukat.

Az energiaválság ösztönzőleg hat a magyar háztartások energiahatékonysági beruházásaira, így már 40 százalékuk tervez ilyen lépéseket, ami 10 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi értéket – derül ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb reprezentatív kutatásából.

A negyedévente elkészülő felmérés szerint a magyarok 84 százaléka a jövőben is kihívásokkal teli időszakokra számít, ám tavaly év végéhez képest kevésbé pesszimista képet fest a mínusz 23 ponton álló Cofidis Hitel Monitor családi kassza hangulatindex.

A mutató 14 pontos javulása ellenére még így is a koronavírus-járvány első időszakához hasonlóak az eredmények.

Ugyanakkor a kutatás arra is rávilágít, hogy a tervek megvalósítását gátolják az infláció miatt növekvő költségek, így csupán a válaszadók közel negyede jelezte, hogy kényelmesen kijön a jövedelméből, míg háromnegyedük arról számolt be, hogy hiányos a családi kassza. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy 200 ezer forintot jelent. Az élelmiszerárak emelkedése miatt tavaly júliushoz képest 35 ezer forinttal többet költenek erre a megkérdezettek havonta.

A megkérdezettek 59 százaléka gondolja úgy, hogy érdemes várni a tervezett hitelekkel, míg egyötödük szerint ha a hitelből finanszírozott beruházás visszahozza az árát, úgy most is megéri kölcsönt felvenni. Azok, akik az elmúlt 3 évben már terveztek az adott megtérülő befektetéssel, azok fűtéskorszerűsítésbe (45 százalék), szigetelésbe (34 százalék), illetve napelemrendszer telepítésébe (28 százalék) fogtak bele.

Az adatok szerint a többség főként anyagi célból dönt az energiatakarékosság mellett,

13 százalék számára ez a beruházás egyetlen oka és 40 százalék jelezte, hogy bár figyelembe veszi a környezetvédelmi előnyöket is, a döntő szempont a költségek visszaszorítása.

A felmérés szerint a magyarok 9 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben. Az átlagos tervezett hitelösszeg 1,169 millió forint,  a leggyakoribb hitelcélok a lakásvásárlás (33 százalék) és a lakásfelújítás (30 százalék), harmadik helyen az autóvásárlás áll 22 százalékkal.

 

Forrás: VG.hu

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás