A MEKH szakmai egyeztetést kezdeményez az EKR Katalógus újonnan kidolgozott intézkedéslapjaival kapcsolatban

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Magyar Mérnöki Kamarával együttműködésben új sztenderd módon elszámolható katalóguslapokat dolgozott ki, amelyekről nyilvános konzultációt hirdet.

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény felhatalmazása alapján a MEKH elnöke rendeletben határozza meg az egyes energiahatékonyság-javító intézkedésekből származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzéket (EKR Katalógus). A jegyzék a Magyar Közlönyben a végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 17/2020. (XII. 21.) MEKH rendelet I. mellékleteként 2021. szeptember 20-án jelent meg.

Az EKR katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el. Az egyes intézkedéstípusok adatlapjai többek között tartalmazzák az intézkedés lehatárolt leírását; a kiindulási állapot és az intézkedést követő állapot rögzítésének módját, tartalmát; az elszámolható élettartamot és az avulás mértékét; a teljesítménytényezők leírását és azok kiszámításának elveit, az éves megtakarítás számítási képletét; a benyújtandó dokumentumokat, valamint egyéb fontos, az elszámolást támogató információkat.

A MEKH a jegyzéket félévente felülvizsgálja, szükség szerint módosítja, továbbá új elemekkel egészíti ki. A piaci szereplők és a Magyar Mérnöki Kamara szakértőinek javaslatai alapján 13 db új intézkedéslap tervezete készült el, továbbá egyes meglévő katalóguslapok is kiegészítésre kerültek.

Az újonnan kidolgozott katalóguslapokat a MEKH nyilvános konzultációra bocsátja, amelynek keretében az ekr@mekh.hu e-mail címre 2022. február 25-ig várjuk az egyes intézkedésekkel kapcsolatos észrevételeket, módosítási javaslatokat.

Forrás: https://www.enhat.mekh.hu

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás