A visegrádi országok 2021-2027-es kohéziós alapjainak hatékonyabb felhasználása

A visegrádi országok 2021-2027-es kohéziós alapjainak hatékonyabb felhasználása

A MEHI is részt vett egy javaslatcsomag kialakításában, amelynek célja, hogy a visegrádi országokban az épületek építésének és felújításának finanszírozása hatékonyabban valósuljon meg.

A MEHI is részt vett annak a szakpolitikai dokumentumnak a kialakításában, amely ajánlásokat foglal össze annak érdekében, hogy a Kohéziós Alap 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó finanszírozása hatékonyabbá váljon az épületek építésének és felújításának finanszírozása tekintetében. Az ajánlásokat az Épületek a visegrádi jövőért (Buildings for the Visegrad Future) projektkonzorcium szakértői dolgozták ki, és számos érdekelt féllel konzultáltak, felhasználva a valós életből származó tapasztalatokat és a multidiszciplináris műszaki ismereteket. A szerzők ezzel a javaslatcsomaggal szeretnének hozzájárulni a 2021-2027-es időszakra vonatkozó partnerségi megállapodások és operatív programok előkészítésének folyamatához.

Az Európai Strukturális és Beruházási Alapok az elhanyagolt és energetikai szempontból elavult épületállomány felújításának fő finanszírozási forrását jelentik valamennyi visegrádi országban. A beruházások jelenlegi szintje azonban a felújított épületek számát és az épületek minőségét tekintve is elégtelen. Ez a helyzet javítható lenne a következő finanszírozási időszakban az alapok hatékonyabb kialakításával és felhasználásával. Az épületek, amelyek az energiamegtakarítás szempontjából a legnagyobb potenciális szektort jelentik, kulcsfontosságúak a visegrádi országok energiabiztonságának javításához, így törekedni kell arra, hogy a bennük rejlő lehetőségeket teljes mértékben kiaknázzuk. Az épületek energiahatékonyságának javítása egyúttal a felhasználók egészségének és termelékenységének javulásához, tisztább levegőhöz és a városok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítéséhez is vezet.

A 2020 utáni kohéziós politikai keretrendszernek támogatnia kell a tiszta és fenntartható európai jövő felé való átmenetet. Ez különösen fontos az építőipari beruházások szempontjából, amelyek az Unió végső energiafogyasztásának mintegy 40%-áért és az összes CO2-kibocsátás 36%-áért felelősek. Az Európai Bizottság már korábban is hangsúlyozta az energiahatékonyság és az építőipar szerepének fontosságát az Unió energia- és éghajlatvédelmi céljainak elérésében. Az energiahatékonysági épületfelújítások, a közel nulla energiaigényű új épületek és az építőiparral kapcsolatos egyéb fenntartható intézkedések támogatását teljes mértékben be kell építeni a következő uniós finanszírozási időszakba.

Ez a szakpolitikai javaslatcsomag a 2019 májusában közzétett V4 összefoglaló elemzésen és szakpolitikai ajánlásokon alapul. Elkészítése a Nemzetközi Visegrádi Alap nagylelkű támogatásának köszönhetően valósult meg  a “A 2021-2027-es kohéziós alapok hatékonyabb felhasználása a visegrádi országok energiabiztonsága érdekében” című projektben. A projekten dolgozó konzorciumban együttműködő partnerség tagjai az Épületek a jövőért (Szlovákia), az Esély az épületekért (Csehország), az Energiaklub a Magyar Energiahatékonysági Intézettel együttműködve (Magyarország) és a Nemzeti Energiatakarékossági Ügynökség (Lengyelország).

Támogatta a Buildings For Future és a Visegrad Fund

A visegrádi országok 2021-2027-es kohéziós alapjainak hatékonyabb felhasználása – (angol nyelvű) javaslatcsomag letöltése

A visegrádi országok 2021-2027-es kohéziós alapjainak hatékonyabb felhasználása – (angol nyelvű) tanulmány letöltése

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel interjú IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MEPS MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat pénzügyi keret podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont Renovate Europe RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP új építés Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!