Az épületek felújításának ösztönzése a visegrádi országokban a Felújítási Hullám és a REPower EU kezdeményezésekkel

Az alábbi szakpolitikai anyag azokat a javaslatokat tartalmazza, amelyekkel a V4-országok hatékonyan végre tudják hajtani a vonatkozó uniós előírásokat és szabályozást a felújítások mennyiségének és minőségének növelése érdekében.

Az ajánlásokat a “Buildings for the Visegrad Future” projektkonzorcium szakértői dolgozták ki, továbbá számos érdekelttel konzultáltak, felhasználva a piaci tapasztalatokat és sokféle szakmai ismeretet, megközelítést.

Az építőipar az Európai Unió végső energiafogyasztásának mintegy 40, CO2 -kibocsátásának 36%-ért felelős. Jelentősen potenciállal rendelkezik az energiahatékonyság sokrétű előnyeinek kiaknázásában: előmozdítja az energiabiztonságot, mérsékli az energiaszegénységet, csökkenti az éghajlatváltozást, elősegíti a gazdasági fejlődést és munkahelyeket teremt. Szemléltetésképpen: a társasházak és családi házak teljeskörű szigetelése a földgázfogyasztást 53%-kal, ezáltal a fűtésre fordított végső energiafogyasztást 49%-kal csökkentené Szlovákiában.

A visegrádi országokban (V4) a családi házak kétharmada még nem esett át jelentős felújításon. Csehországban a családi házak mindössze 1,4%-át korszerűsítik évente, Magyarországon pedig a mélyfelújítások aránya 1% alatt marad. Lengyelországban a családi házak 70%-ában szén a fő fűtőanyag, míg Szlovákiában a családi házak 60,3%-át fűtik gázzal.

 

A teljes tanulmány itt olvasható:

Az épületek felújításának ösztönzése a visegrádi országokban a Felújítási Hullám és a REPowereu kezdeményezésekkel

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás