Az EU tagállamok Hosszú Távú Felújítási Stratégiáinak áttekintése

Mivel az épületfelújítások kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, az energiaszegénység kezelése és a Covid-19 világjárvány következtében bekövetkezett gazdasági fellendülés miatt, a hosszú távú felújítási stratégiák (HTFS) minden eddiginél elengedhetetlenebb tervezési eszköznek számítanak. A Buildings Performance Institute Europe (BPIE) friss elemzést készített a jelenleg már elérhető stratégiákról.

Hat hónappal a határidő, 2020. március 10-e után az EU-tagállamok több mint fele még mindig nem nyújtotta be stratégiáját az Európai Bizottsághoz.
A rendelkezésre álló HTFS-k (amelyeket az Európai Bizottság honlapján tettek közzé) értékelése megállapítja, hogy a stratégiák nagyrészt nem felelnek meg az Épületenergetikai Irányelv (EPBD), különösen annak 2a. cikkének rendelkezéseinek. Egy stratégia kivételével (Spanyolország) számos területen hiányosak: többek között hiányzik az épületfelújítások tágabb előnyeinek felmérése, a 2017. évi felújítási stratégiák végrehajtási részleteinek bemutatása, valamint a stratégiáról és annak végrehajtásáról a lakossággal folytatott konzultáció.
Az elemzés azt mutatja, hogy a tagállamoknak haladéktalanul növelniük kell az épületek gyors szén-dioxid-mentesítése érdekében tett erőfeszítéseket. Úgy tűnik, hogy sok tagállam még mindig nem tartja prioritásnak az épületek felújítását, amelyek azonban központi szerepet játszhatnának az éghajlatváltozás enyhítésében és az európaiak életkörülményeinek javításában. Pozitívum, hogy a jelentés számos olyan stratégiára hívja fel a figyelmet, amelyek általánosságban jól teljesítettek, és amelyeket követemdő példaként lehetne bemutatni. Ezek közé tartozik Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia és Spanyolország. Spanyolország különösen jó példa, ez az egyetlen ország, amely teljes mértékben megfelel a követelményeknek.
Magyarország még nem nyújtotta be a hosszú távú felújítási stratégiáját.
Az elemzés angol nyelven elérhető a BPIE honlapján.

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás