Elmagyarázzák, hogyan lehet kimászni a rezsilavina alól

Az Energiaklub és a MEHI évek óta dolgozik a valódi rezsicsökkentésért: azért, hogy a háztartások megfelelő támogatást kapjanak a hosszú távú rezsicsökkentő megoldások megvalósításában. Üdvözöljük azokat a szabályozási változásokat, amelyek energiatudatosságra és energetikai beruházásokra ösztönöznek, de elengedhetetlennek tartjuk, hogy mindenki részesüljön szakmai, a rászorulók pedig pénzügyi segítségben is az otthonok fenntartható üzemeltetéséhez – írta közleményében az Energiaklub, melyben azt is leírták, szakmai alapon mire van szükség a helyzet kezelhetővé tételére.

A rezsicsökkentés az eddig ismert formájában elfedte a valódi világpiaci eseményeket. A társadalom számára ezért sokkoló a most megnövekedő áram és gázát, azonban az Energiaklubé és a MEHI szakemberei szerint mostanra elkerülhetetlenné vált a szembesülés: a fosszilis energiaforrások korlátozottan állnak rendelkezésre – el kell kezdenünk leválni róluk.

A sajtóközlemény elismeri: ez nem egyszerű folyamat se a gazdaság, se a lakosság számára, de hozzáteszik:

a helyzet csak úgy tehető fájdalommentesebbé, ha az átalakulási folyamatokat előre megtervezik, a lépések átláthatók és értelmezhetők, illetve az állam valóban segít felkészülni az átállásra.

A nagy kérdés, hogy mindez hogyan volna megoldható. A két szervezet közös sajtóközleménye szerint kiszámítható, hosszútávú, transzparens energetikai támogatási rendszerre van szükség, amelyből megvalósulhat az energiapazarló, elavult lakóépületek energetikai felújítása. Mint írják: a lakosság nagy része önerőből nem képes ezekre beruházásigényes intézkedésekre, ezért komplex finanszírozási konstrukciókra és szakmai segítségnyújtásra van szükségük.

Magyarországon a legrosszabb állapotú lakóépületek többségében alacsony jövedelmű emberek élnek, akik hiába költik jövedelmük aránytalanul nagy részét rezsiszámláik kifizetésére, nem tudnak komfortos, egészséges lakókörülményeket teremteni maguknak. Ezeknek a háztartásoknak a kiemelt kezelése, számukra külön enyhítések és 90-100 százalékos felújítási támogatások szükségesek.

Ez radikális váltás ahhoz képest, hogy eddig jellemzően a magasabb jövedelműek számára volt elérhető a felújítás. A helyzet kezelésére azonban “be kell építenünk a szociális elemeket, hogy elkerüljük a tömeges energiaszegénységet” – olvasható a közleményben.

Abban, az eddig szintén jellemző gyakorlaton is változtatni kell, hogy izolált, impulzus alapú és alacsony keretösszegű mikro- felújítási pályázatokat finanszíroz az állam. Ezt a korszakot le kell zárni, mert egyrészt rendszerszintű megoldásra van szükség, másrészt viszont az eddigi támogatási struktúra fenntartásával érdemi lakossági megtakarítások nem érhetők el.

Transzparencia és következetesség

A lakosságnak egyszerűen adminisztrálható, hosszútávú felújítási rendszerre van szüksége. Ez szolgálná az ingatlanpiac kiszámítható stabilitását is. Az energetikai felújításokra felhasználható CSOK támogatások összértékét az energiaklub és a MEHI szerint meg kellene duplázni.
Az építőipari kivitelezési árak 3 év alatt kétszeresére emelkedtek. Az alapanyagárak 3 éve még reálisan érdemi mélyfelújításokat (szigetelést, energetikai felújításokat) tettek lehetővé. Az eredeti támogatási összegek ma azonban csak az eredetei tervek 50-60 százalékának megvalósítására elegendők.

A két szervezet úgy látja, hogy mivel az elmúlt 10 évet a kormány átaludta, európai uniós részvétel mellett létre kell hozni egy szervezetet (Nemzeti Energiahatékonysági Alap), amely “egyszerre szolgálja a garanciális és megtakarítási alapelvek érvényesülését és a felújításban résztvevő érintetteket (finanszírozók, felújítók, lakáspiac szereplői)”.

A lakosság a rezsiárak mostantól negyedéves megállapításából is fakadó bizonytalanság ellen a két szervezet szerint csak úgy védekezhet, ha a fogyasztását energiahatékonysági beruházásokra építi. Úgy látják, hogy ebbe az irányba mutat az a kormányzati döntés, hogy a tarifarendszer drasztikus átalakítása az egyik, leginkább energiahatékony megoldást, a hőszivattyús technológiához használt  B Geo és H árszabást nem “bántotta”. Ugyankkor az Energiaklub és a MEHI problémásnak tartja, hogy az új árszabás kialakítása a csak villamos energiával fűtő – a földgázt tudatosan kiváltó – lakossági fogyasztókat nem tekinti hasonlóan védendőnek.

 

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!