Első az energiahatékonyság: váltsuk tettekre! – Beszámoló a 10 éves MEHI születésnapi konferenciájáról

10 éves a MEHI

10 éve első az energiahatékonyság a MEHI életében, és ennek örömére számos meglepetéssel készült a szakma és az érdeklődők részére: egy mini konferenciával, megújult arculattal és új honlappal, valamint egy vidám születésnapi ünnepséggel várta a vállalati és szakmai partnereket 2022. április 29-én a MagNet Házban.

Koritár Zsuzsanna, a MEHI ügyvezető igazgatója

Délelőtt egy szakmai konferencián és műhelybeszélgetésen volt lehetőség hosszú elszigeteltség után személyesen is megvitatni az „első az energiahatékonyság” elvének hazai megvalósíthatóságát. Több mint 60 jelenlévő szakembert köszöntött Koritár Zsuzsanna, a MEHI ügyvezető igazgatója. Ürge-Vorsatz Diána (CEU) üdvözlő beszédében a klímaváltozás elleni egyik leghatékonyabb eszközként emelte ki az épületek energiahatékonyságának növelését, amellyel sürgősen élnünk kell.

Boza-Kiss Benigna, a CEU kutatója

Boza-Kiss Benigna (CEU) bemutatta a H2020-as finanszírozású Enefirst projektet, melynek célja volt az energy efficiency first, azaz „első az energiahatékonyság” elv operacionalizálása, és az elv gyakrolati megvalósítási lehetőségeinek vizsgálata volt. Az „energiahatékonyság az első” elvét a projekt az alábbiak szerint foglamazta meg:

Az „Első az energiahatékonyság elv” szerint előnyben kell részesíteni a keresletoldali forrásokat, amennyiben ezek társadalmi szempontból költséghatékonyabbak, mint az energiainfrastruktúra beruházások lennének, hogy elérjék a tervezési és szakpolitikai célokat.

Döntéshozatali alapelv, amit szisztematikusan minden energetikai vagy azzal kapcsolt beruházás esetén és bármilyen döntési szinten figyelembe kell venni.

Boza-Kiss Benigna, a CEU kutatója

Boza-Kiss Benigna, a CEU kutatója

A társadalmi szempontok figyelembe vételére is felhívta a figyelmet Boza-Kiss Benigna, ami a gyakorlatban az energiahatékonyság sokrétű hatásainak számszerűsítését, tekintetbe vételét és a hosszú távú tervezést jelenti. Ennek egyik konrét szakpolitikai javaslata az „Első a homlokzat” elv („Fabric first”), azaz akár energetikai pályázatok (pl. hőszivattyú) jogosultsági feltétele lehet a homlokzati szigetelés – meg is ismerhettük az ír esettanulmány eredményeit.

Pálffy Anikó, a MEHI szakpolitikai munkatársa

Pálffy Anikó, a MEHI szakpolitikai munkatársa egy 10 éves időutazás keretében mutatta be a MEHI életének legfontosabb szakmai mérföldköveit, illetve azt, hogy az első az energiahatékonyság elve – tágabb értekemben – már jóval az elv Európai Unió által való megfoglamazása előtt a MEHI fontos üzenetei közé tartozott.

A gondolat megjelent a Hatékonyságot Magyarországnak, a Hazai Hatékonyság javaslatcsomag – melyben az azóta EU-szinten is javasolt Hazai Felújítási Alap gondolata is megjelent – és a Hazai Felújítási Hullám tanulmányokban is. Ezek a lényegi javaslatokat tekintve a mai napig aktuális javaslatcsomagok, hasonlóan a 2016-ban közzétett javaslathoz a közműszámla alapú finanszírozási modell hazai bevezetésére.

Pálffy Anikó kitért a MEHI vállalati partnerek számának, nemzetközi kapcsolatainak és hazai szakmai kapcsolathálójának bővülésére is. A MEHI 2013 óta tagja az egyik legnagyobb európai energiahatékonysági ernyőszervezetnek, a Renovate Europe Campaign-nak (REC), ezen kívül együttműködik többek között az International Visegrad Fund-dal (IVF), a Climate Actione Network Europe-pal (CAN), a Central & Eastern European Energy Efficiency Forum-mal (C4E), a European Climate Foundation-nel (ECF) és az Institute for European Energy and Climate Policy-val (IEECP) is.

RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ

Renopont Gutenberg iroda

Az elmúlt évek sikersztrorija a RenoHUb projekt volt, amely révén a MEHI bővítette profilját, és a szakpolitikai megközelítés mellett közvetlenül a végfogyasztók tájékoztatását, a lakossági felújítási folyamat megkönnyítését helyezte fókuszba H2020 projektjében. A létrehozott egyablakos tanácsadói irodahálózat, a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ már öt irodában várja személyesen és online a felújítani vágyókat, széleskörű tanácsadással Budapesten és vidéken egyaránt. A RenoHub projekt konzorciuma ezzel itthon elsőként honosította meg a nemzetközileg már számos helyen sikeresnek bizonyult egyablakos tanácsadói irodahálózatot, a One Stop Shop-ot.

P1019758

Az esemény talán legjobban várt előadója dr. Szabó László volt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energiahatékonysági Főosztályának vezetője. Dr. Szabó László egy rendhagyó és elgondolkodtató előadás keretében – mintegy reality check-ként – fejtette ki meglátásait az energiahatékonyság fontosságával, a szakma szerepével kapcsolatban – az energiahatékonyság az első, de nem csak hatékonyan, de hatásosan is kell ennek érdekében tennünk. Az előadás izgalmas és élénk szakmai vitát, beszélgetést generált.

A MEHI új honlapja és arcualta

A program második fele a MEHI születésnapjáról szólt: a MEHI munkatársai vidám kvízzel, az új arculat és honlap bemutatásával, pezsgővel és tortával is készültek a jelenlévők számára. Az ebéd és koccintás előtt pedig kiosztották a MEHI vállalati partnereinek szóló okleveleket és ajándékcsomagokat, megköszönve az utóbbi 10 év támogatását.

10 éves a MEHI - szülinapi torta

Köszönjük mindenkinek, aki eljött és velünk ünnepelt, illetve mindenkinek, aki hozzátett a MEHI elmúlt 10 évéhez. Folytatjuk tovább együtt az energiahatékonyságért!

 

Prezentációk:

Boza-Kiss Benigna Enefirst (prezentáció) letöltése

MEHI 10 éves születésnap mérföldkövek (prezentáció) letöltése

MEHI arculat bemutató 2022 letöltése

 

MEHI kvíz:

MEHI 10 éves születésnapi kvíz letöltése

MEHI 10 éves születésnap kvíz megoldások letöltése

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás