Fit for 55 és az energiaszegénység

Mehi Welcome

A MEHI legújabb tanulmányának célja, feltárni, hogy a Fit for 55 javaslatcsomag épületenergetikával kapcsolatos elemei milyen hatással lehetnek a hazai energiaszegénységre, illetve milyen külföldi jógyakorlatok léteznek az érintett háztartások megsegítésére. A tanulmány érinti a hazai energiaszegénység helyzetét, jelenlegi és javasolt szakpolitikai támogatási lehetőségeket, valamint a kapcsolódó kihívásokat.

A Fit for 55 javaslatcsomag épületenergetikai vonatkozású célkitűzései igazán ambiciózusak, így bár szinte minden szakember üdvözölte az ilyen irányú erőfeszítéseket, a konkrét eszközök és célok megosztják a szakmát. Az egyik fő gócpont az intézkedéscsomag energiaszegényekre való hatása – hogyan tudnak energiaadót, karbonadót fizetni és határidőre energetikai felújítást véghezvinni azok a háztartások, amelyek tagjai már most is komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek?

A témával kapcsolatos kutatások, modellezések eredményei alapján a tervezett intézkedések kétélű kardot jelentenek az energiaszegény háztartások számára. Ha időben és bőséges finanszírozási háttérrel (lehetőleg az ETS2 bevételek teljes becsatornázásával) létrejön a Szociális és Klímaalap (SCF), akkor megfelelő motivációval, jól szervezett és átgondolt támogatási rendszerrel, technikai segítségnyújtással – és társadalmi érzékenyítő, szemléletformáló kommunikációs kampánnyal – az energiaszegény háztartások kifejezetten az új intézkedések nyertesei lehetnek, és akár tömegesen kikerülhetnek szorult helyzetükből.

Hogy hogyan érdemes átgondolni, kialakítani jól működő támogatási rendszereket és energiaszegény háztartásokat segítő intézkedéseket, arra számos nemzetközi jó példát gyűjtöttünk össze – illetve néhány kevésbé sikereset is tapasztalatszerzés céljából. Azt találtuk, hogy azok a rendszerek működnek jól, ahol szilárd politikai háttér, hosszú távú, előre tervezett és átlátható, kiszámíthatóan elérhető támogatási rendszerrel segítik a hasonlóan kialakított energiahatékonysági és energiaszegénységi célok megvalósítását. A sikeres támogatási rendszerek többrétűek: a direkt pénzügyi – akár a szociális rendszeren, akár energiaszolgáltatókon keresztül érkező – támogatásoktól a szociális energiatarifákon át az energetikai felújítások, korszerűsítések támogatásán keresztül kiegészítő finanszírozási lehetőségekig többféle lehetőséget kínálnak a különböző erőforrásokkal bíró és helyzetben lévő energiaszegény háztartások számára.

Magyarországon az energiaszegénység problémáját kezelő célzott szakpolitikák még nem jelentek meg. A téma megközelítése is igen nehézkes: nem született meg még a hazai definíció az energiaszegénység lehatárolására, nincs indikátor az érintettek azonosítására. Ezek meghatározása is kihívást jelent, ugyanis nem állnak rendelkezésre a szükséges adatok, adatbázisok, melyekre nemcsak ahhoz van szükség, hogy lássuk, mivel állunk szemben, de a szakpolitikák, támogatások megfelelő tervezéséhez, majd az utánkövetéséhez, a hatások méréséhez is. A fogalommal, indikátorral, adatbázisokkal kapcsolatban a Habitat for Humanity Magyarország készít tanulmányt projektünk keretében. Jelen munkában első lépésként a hazai energiaszegénység szintjeinek első elkülönítésére tettünk kísérletet, valamint azonosítottuk a területhez és a lehetséges megoldásokhoz (pl. bérlakásprogram) kötődő problémákat, kihívásokat, melyek közül az adathiány mellett a felelős kormánytag, stratégia és tervezés hiánya, szakemberhiány, az önkormányzati és szociális szféra komoly erőforrás- és kapacitáshiánya, a mélyszegények és a legrosszabb teljesítményű épületek kérdését érdemes kiemelni. A problémák igen sürgetőek, az energiaválsággal ugyanis mind az érintettek köre, mind helyzete folyamatosan súlyosbodik, miközben jól átgondolt, holisztikus megközelítésre van szükség a hosszú távon is jól működő megoldásokhoz. A MEHI ehhez igyekezett hozzájárulni a jelen tanulmány elkészítésével, amely reméljük, hogy gyümölcsöző szakmai párbeszédet generál, mihamarabbi megoldásokkal a hazai energiaszegénység számára.

Ennek első lépéseként a MEHI munkatársai  2023. január 18-án mutatták be a szakmának, a sajtónak és az érdeklődőknek az elkészült tanulmányt. A tanulmánybemutatóról készült felvétel, a prezentációk és természetesen a tanulmány az alábbi elérhetőségeken megtekinthetők, letölthetők.

MEHI Fit for 55 és energiaszegénység tanulmány letöltése

A tanulmánybemutató felvétele

Letölthető prezentációk:

Feldmár Nóra – Energiaszegénységi indikátorok

Pálffy Anikó – Fit for 55 szakpolitika

Illésné Szécsi Ilona – Nemzetközi jógyakorlatok példatára

Sáfián-Farkas Fanni – Hazai energiaszegénységi szakpolitikai javaslatok

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás