Füstbe mennek a klímacélok drasztikus változások nélkül – figyelmeztetett a Nemzetközi Energia Ügynökség

Drasztikus változtatások nélkül a világ nem éri el a dubai klímacsúcs fontos célkitűzését. A jelenlegi trend alapján ugyanis az országok a megújulóenergia-kapacitást nem tudják megháromszorozni 2030-ra.

A világ országai a tavaly decemberi klímacsúcson abban állapodtak meg, hogy az évtized végére megháromszorozzák a megújulóenergia-kapacitásaikat. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 150 országra adatait vizsgálva arra a következtetésre jutott június elején, hogy a célt nem fogják elérni drasztikus változtatás nélkül.

Miért fontos a megújulóenergia-kapacitás növelése?

A fosszilis energiahordozók égetése jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az eddigi konkrét intézkedéseket nem elégségesek, a  jelenlegi trendek alapján a globális megújulóenergia-kapacitás a fejlett országokban alig a duplájára, világszinten pedig valamivel több mint kétszeresére nőhet 2030-ra.

Tavaly decemberben a dubai klímakonferencián arról döntöttek, hogy az évtized végére megháromszorozzák a megújulóenergia-kapacitást, ami azt jelenti, hogy akkorra 11 ezer gigawattnyi ilyen energiaforrás-hasznosítási képesség szükséges.

A 150 országra kiterjedő elemzés szerint azonban

a világ csupán 8 ezer gigawatt megújuló energiát termelhet az évtized végére, ami a célkitűzés 70 százaléka.

Márpedig nemcsak a dubaji klímacsúcs adminisztratív döntése miatt fontos a mielőbbi intézkedés, hanem azért is, mert az élővilág a bőrén érzi a klímaváltozást, ami Európára nézve a legtragikusabb.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint a kapacitások megháromszorozása ambiciózus, de teljesíthető cél. Ehhez azonban a kormányoknak gyorsan kell cselekedniük. Először is, az államoknak fel kell venniük az éghajlatvédelmi cselekvési terveikbe a megújuló energiaforrásokra vonatkozó céljaikat.

A tervek megvalósításához pedig

nagyobb figyelmet kell fordítani az elektromos hálózatok korszerűsítésére és új szabályok megfogalmazására.

A kapacitások növelésére kiosztott támogatások ugyanis nem elegendők – foglalta össze Heymi Bahar, az IEA vezető elemzőjének gondolatait a The Guardian.

Milyen megújuló energiaforrásokra épít a világ?

A megújuló energiaforrás felét napenergia, míg negyedét szélenergia adná a kormányok tervei alapján.

Heymi Bahar rámutatott, hogy 2023-ban a megújuló energiaforrások kapacitásai rekordmértékben, hozzávetőleg 560 gigawattal nőttek, ami 64 százalékos emelkedés a 2022-es új kapacitásmennyiséghez képest. Kína például több új megújulóenergia-kapacitást létesített, mint a világ többi része együttvéve. Bahar ezt részben azzal indokolta, hogy a napenergia és a szélenergia sokkal olcsóbb a szénnél, amit Kína Afrikából importál.

Helyi szinten jól példázza az elégtelen klímavédelmi intézkedéseket Svájc esete, amikor azt elmarasztalta egy bíróság, mert veszélyezteti a polgárai életét azzal, hogy nem tesz eleget a klímavédelemért.

 

Forrás: Világgazdaság

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás