Lazított a kormány az energetikai felülvizsgálati szabályokon

Lazított a fűtési és légkondicionáló rendszerek, illetve bizonyos épületek energetikai felülvizsgálati szabályain a kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent rendelet alapján.

A 32/2023. (II. 9.) kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva belenyúlt az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvénybe (a továbbiakban: Ehat.) és azt rögzítette, hogy mától kezdődően az alábbi szabályok lépnek hatályba, amelyek lazítást jelentenek:

  • Az Ehat. 43. § (4) bekezdésében foglaltakon felül mentesülnek az Ehat. szerinti energetikai felülvizsgálat alól azok az épületautomatizálási és -szabályozási rendszerrel felszerelt nem lakóépületek, amelyekben az Ehat. 43.  § (1) bekezdésében meghatározott rendszer üzemel, és amelyek épületautomatizálási és -szabályozási rendszere megfelel az Ehat. 43. § (4) bekezdés a)–c) pontjának.
  • Az Ehat. 43.  § (4) bekezdésében foglaltaktól eltérően nem szükséges energetikai felülvizsgálat azon épületek vonatkozásában sem, amelyekben az Ehat. 43. § (1) bekezdésében meghatározott rendszer üzemel, és amelyekben a rendszer működtetése a) az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 8. §-a
    szerinti tartalmi elemeket rögzítő energiahatékonyság-alapú szerződés vagy b) távhőszolgáltatóval megkötött rendszerüzemeltetési szerződés hatálya alá tartozik.
  • Az Ehat. 43.  § (11)  bekezdésében foglaltaktól eltérően az  energetikai felülvizsgálati kötelezettség alól az  Ehat. 43.  § (3) és (4)  bekezdése szerint, valamint a  2. és 3.  §-ban meghatározottak alapján mentesülő épület esetében a  rendszerüzemeltető gondoskodik a  mentességi kérelem Magyar Mérnöki Kamarához történő benyújtásáról az  Ehat. 43.  § (6) bekezdése szerinti Adatbázison keresztül. A Magyar Mérnöki Kamara a mentességi kérelemről hatósági eljárásban dönt. A Magyar Mérnöki Kamara a döntéséről az ügyféllel való közlésen felül – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 85. és 86. §-ában foglaltaktól eltérően – az Adatbázis útján értesíti a Hatóságot.
  • Az Ehat. 43/C.  § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően a felülvizsgálati jelentés kiállításához felhasznált adatok és a felülvizsgálati jelentésben feltüntetett eredmények, ajánlások szakmai ellenőrzését a Magyar Mérnöki Kamara látja el.

Ahogy fent jeleztük, a változások a tegnapi kihirdetést követő naptól, tehát mától, már hatályba is léptek. A kormányrendelet utolsó paragrafusa pedig rögzíti azt is, hogy a rendelet az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelv és az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelv módosításáról szóló, 2018. május 30-i (EU)  2018/844 európai parlamenti és tanácsi irányelv 1. cikk 7. pontjának való megfelelést szolgálja.

 

Forrás: portfolio.hu

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás