Minden rossz minőségű épületet kötelező felújításra ítélne az EU

Az Európai Parlament energiaügyi bizottsága támogatja azt a szabályozást, amely értelmében európai épületek millióit kellene felújítani. A jobb energetikai besorolásoktól azt várják, hogy csökken majd az épületek általi károsanyag-kibocsátás.

Az EU jelenleg is tárgyalásokat folytat az épületek korszerűsítésére vonatkozó szabályokról, hogy azok kevesebb energiát használjanak fel, támogatva ezzel többek között az orosz gázról való függetlenedést.

A Parlament energiaügyi bizottsága olyan szabályokról szavazott, amelyek előírnák, hogy az összes „G” és „F” energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkező épületet (amely országonként a legrosszabb 15%-ba tartozik) még ebben az évtizedben fel kell újítani.

A NEM LAKÓÉPÜLETEKNEK 2027-IG „E”, 2030-IG PEDIG „D” TANÚSÍTVÁNNYAL KELLENE RENDELKEZNIÜK, MINDEN UNIÓS ORSZÁGBAN. A LAKÓÉPÜLETEK A KÉSŐBBI HATÁRIDŐK SZERINT 2030-IG „E”, 2033-IG PEDIG „D” KATEGÓRIÁBA KELLENE, HOGY TARTOZZANAK.

Ehhez épületek millióit kellene korszerűsíteni.

„Ez egyúttal növekedési stratégia is Európa számára, amely több százezer helyi munkahelyet teremt az építőiparban, a felújításban és a megújuló iparágakban” – mondta Ciarán Cuffe, a szabályok vezető törvényhozója.

Az EU teljes parlamentje márciusban szavaz a megállapodásról, mielőtt a végleges jogszabályról tárgyalnának az uniós tagállamokkal.

Vannak országok, amelyek nem támogatják az új szabályozást, Olaszország elhalasztaná, és mentességet is kérne a felújítások alól, arra hivatkozva, hogy sem a kormány, sem a lakástulajdonosok nem engedhetnék meg maguknak.

 

Forrás: Portfolio

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás