Az energetikai felújítások felgyorsításának lehetőségei – REC webinar az európai egyablakos tanácsadó irodák tapasztalatairól

REC OSS Webinar 2022

A Renovate Europe kampány (REC) partnerszervezetei az egyablakos felújítási tanácsadó irodákról (one-stop-shop) tartottak webinárt 2022. március 21-én, ahol a magyar RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központot a MEHI mutatta be.

Az emelkedő energiaárak és az egyre súlyosbodó klímaválság összefüggésében az európai épületek energiaigényének csökkentése elsődleges szempont. Az egyablakos ügyintézési pontok (OSS) által kínált technikai segítségnyújtást régóta támogatják az EU-ban az épületek energetikai felújításának felgyorsítására irányuló megoldás részeként.  A bennük rejlő lehetőségek maximalizálása döntő fontosságú lesz, ha az EU épületállományának felújítását fel akarjuk lendíteni az energiabiztonság növelése és a háztartások energiaszámláinak csökkentése érdekében.

Az egyablakos ügyintézési pontok fontos szerepet játszanak az épületek energiateljesítményére vonatkozó minimumkövetelmények (MEPS) bevezetésének támogatásában, valamint a nemzeti gazdaságélénkítési és alkalmazkodóképességi tervek, a kohéziós és egyéb uniós finanszírozás, valamint a közprogramok révén végrehajtott felújítási intézkedések bevezetésének ösztönzésében is.

Az eseményen a Renovate Europe kampány magyar, ír, lett és lengyel nemzeti partnerei, valamint Varsó városának képviselője ismertették az egyablakos ügyintézéssel kapcsolatos tapasztalataikat. A Bizottság CINEA részlegének képviselőjét is meghívták, hogy betekintést nyújtson abba, miért és hogyan kell az egyablakos ügyintézési rendszereket fejleszteni azzal a céllal, hogy az EU-ban növeljük az energetikai felújítások arányát és mélységét.

Az eseményen Koritár Zsuzsanna, a MEHI ügyvezető igazgatója ismertette a hazai egyablakos tanácsadó irodahálózatot, a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központot, amely a RenoHUb projekt keretében jött létre. Az esemény programját megtekintheti a REC oldalán. A prezentációk egybefűzve innen tölthetők le.

Koritár Zsuzsanna, MEHI prezentációja a RenoPontról – letöltés

 

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás