Újabb haladékot adtak az energetikailag korszerűtlenebb lakóházak engedélyeztetésére

Egy új, a Magyar Közlöny idei 136. számában megjelent jogszabály-módosítás meghosszabbította és 2024 júniusáig lehetővé tette az energetikai szempontból korszerűtlen lakóházak és egyéb épületek használatba vételét. Vagyis az építtetők újabb két év haladékot kaptak arra, hogy használatbavételi engedélyt szerezzenek az energetikai követelményeket nem teljesítő új épületeknek – írja a Építésijog.hu.

2014 márciusában egy belügyminisztériumi rendelet – európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján – több lépcsőben szigorította az új épületekre vonatkozó hőátbocsátási és energiahatékonysági követelményeket. Eszerint 2021-től már csak közel nulla energiaigényű (KNE) épület kaphatott volna használatbavételi engedélyt, függetlenül az épület tulajdonosától, használójától és az építési engedély iránti kérelem beadásának időpontjától.

Ennek ellenére még a legutóbbi időben is születtek olyan épülettervek, amelyek nem vették figyelembe ezeket a követelményeket. Voltak olyan beruházások, amelyek az engedély kiadása vagy az egyszerű bejelentés időpontjában még megfeleltek az energetikai követelménynek, de 2020-ig nem sikerült megszerezniük a használatbavételhez szükséges hatósági döntést.

A KNE épületekre vonatkozó követelményt nem teljesítő új épületek először fél év haladékot kaptak 2021. január 6-tól, majd 2021 márciusában további egy évvel eltolták a határidőt, így az építtetők 2022. június 30-ig még megszerezhették a használatbavételi engedélyt, tudomásulvételt vagy hatósági bizonyítványt.

A mostani jogszabálymódosítással az egyszerű bejelentéses lakóépületek esetében 2024. június 30. lett az energetikai követelmény elérésének legújabb határideje, ami azt jelenti, hogy az eredeti, 2020. december 31-i határidőhöz képest immár három és fél év a csúszás.

Az Építésijog.hu kiemeli: a jogalkotó választhatta volna, hogy az építési engedélyhez kötött épületek esetében megtartja a korábbi, már egyébként is meghosszabbított határidőt, de nem ezt tették. Emiatt 2022. augusztus 17. után a korszerűtlenebb energetikai technológiával épült lakóparkok és ipari épületek is kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Megjegyzik, hogy az az épület, amelyik nem felel meg a közel nulla energiaigény követelményeinek, lényegesen több energiát használhat fel az üzemelése során, amit aztán a lakónak kell majd megfizetniük a magasabb energiaszámlákban.

„Ezért az az építtető, aki a határidőmódosítással döntési helyzetbe kerül, akkor jár el logikusan, ha nem csak az építési költségeket, hanem a várható üzemeltetési költségeket is összehasonlítja” – írták.

 

Forrás: Telex

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás