Észbe kaptak a magyarok: van annál fontosabb, minthogy szép legyen a házunk, lakásunk

Míg korábban az esztétika állt a legtöbb felújítási szándék mögött, addig az energiaválság rákényszerítette a magyar lakosságot, hogy elsődlegesen a rezsiszámlák végösszegét csökkentsék, aminek az energiahatékonysági felújítások a legjobb lehetőségei. A RenoPont irodák szakértői, akik műszaki, pénzügyi és jogi információkat adnak az energetikai felújításokról, összegyűjtötték a 2022-es tapasztalataikat.

A RenoHUb H2020 projekt még két évvel korábban azt állapította meg, hogy a magyar felújítók számára a legerősebb motivációk az esztétika, a komfortszint növelése és a spórolás voltak. A festések, az ablakok cseréje világos és tetszetősebb otthonokat eredményezett, így ezeket a felújításokat szívesen végezték a lakástulajdonosok. A komfortszint növelése is fontos szempont volt, amit szigeteléssel, nyílászárócserével lehet elérni, ez részben egybecseng az energiahatékonysági felújításokkal is. Végül a spórolás, ami szintén meghatározó motiváció volt még 2020-ban, lényegében a rezsiszámlák csökkentését jelentette.

Azóta sokat változott a világ, és a lakástulajdonosok hozzáállása is, a RenoPont legfrissebb tapasztalatai alapján, 2022 júliusa, vagyis a drágább gáz- és villamosenergia-árak óta többszörösére emelkedett a RenoPont irodákba betérő felújítók száma.

SZÁMUKRA A MOTIVÁCIÓ MOST MÁR EGYÉRTELMŰEN A PÉNZ ÉS A REZSIKÖLTSÉG CSÖKKENTÉS, ELLENBEN AZ ESZTÉTIKA ÉS A KOMFORT HÁTRÁBB SZORULT.

Az energiamegtakarítási tippekre is sokan voltak kíváncsiak, például arra, hogy mennyivel érdemes lejjebb venni a fűtést. Elsősorban a könnyen, gyorsan, olcsón megvalósítható felújítási tippekre kérdeztek rá (pl. fűtő-hűtő klíma felszerelése, napelem), és úgy tűnik, hogy

A MÉLYFELÚJÍTÁSOK FELÉ KEVÉSBÉ TERELTE AZ EMBEREKET A REZSIEMELÉS.

Ugyanakkor a szakaszos felújítás még egy vonzó alternatíva lehet.

A tapasztalatokat az egyablakos tanácsadás során gyűjtötték össze, összesen 230 embernek nyújtott személyes tanácsadás alapján, valamint 650 felhasználótól, akik energiamegtakarítási kalkulátort használtak.

A MEHI Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) korábbi anyagaiban éppen a gyors és viszonylag könnyű energiahatékonysági intézkedéseket vette sorra. Bemutatták, hogy:

  • 1°C-kal lejjebb vett fűtés esetén, 5-6% energiát lehet megtakarítani. Amikor huzamosabb ideig nem tartózkodik valaki otthon, akkor érdemes 2-3°C-kal lejjebb tekerni a fűtést, így 7-15%-kal lehet csökkenteni a fűtési költségeket. Ugyanakkor pár órás távollét esetén nem érdemes 18-19°C alá hűteni a lakás hőmérsékletét, a visszafűtés ugyanis nagy költséggel jár.
  • Ha nincs szigetelve a födém, akkor egy családi házban az energia 25-30%-a a tetőn keresztül szökik el. Tehát érdemes megfontolni a padlásfödém hőszigetelését, amely egy 15 cm polisztirol szigeteléssel, azon OSB lappal, 300-400 ezer forintból kivitelezhető, egy 90-100 négyzetméteres ház esetében.
  • Télen a nyílászárók sok hőt engednek ki, az elvesztett hő 30%-a az ablakokon keresztül távozik. Ha nincs mód az ablakok cseréjére, a szigetelésük egyszerű megoldást jelenthet. Ennek egyik lehetősége az ablakfólia, ami egy új réteget képez az üvegen, visszaverve a kiáramló hő akár 93%-át, így csökkentve az energiafelhasználást. Egy másik lehetőség az ablakszigetelésre az ablaktömítő gumiszalag, ami akár 7 milliméteres rések tömítésére is alkalmas.
  • Mielőtt pedig eldöntené a lakástulajdonos, hogy milyen felújításba kezdjen, egy hőtérkép készítése is hasznos lehet, egy hőkamerás felvétel ugyanis megmutatja, hogy hol illan el a meleg vagy miért penészedik az ingatlan néhány része.

 

 

A legnépszerűbb technológiák

Már márciustól, a háború kitörése után érezhető volt a gázfüggetlenedés iránti érdeklődés lakásfelújítási fronton: leginkább a fűtő-hűtő klíma és a hőszivattyú után érdeklődtek. Sokan keresték meg a RenoPont szakembereit infrapanel és napelemes fűtés kapcsán is, arra alapozva, hogy ez a megoldás „ingyen” van, őket nehéz volt a szigetelés, vagy a hatékony fűtésrendszer kialakítása felé terelni. (Kevesen kapnak támogatott, ingyen napelemet, és aki kapott, végül annak sem volt ingyen. Ráadásul télen a kevés napsütéses órák esetében az infrapanelek alacsony hatékonyságúak.)

Félelmek és akadályok

Már több cikkünkben is hangsúlyoztuk, hogy milyen nagy szükség lenne az ingatlanok korszerűsítésére, a financiális kérdések mellett azonban az egyéb hátráltató tényezők azonosítása is hasznos lehet, hogy ezek ellen tenni lehessen.

2020-ban az egyik legáltalánosabb félelem az összetettebb felújításokkal kapcsolatban az volt, hogy rendkívül sok nyűggel jár, kezdve a telefonálgatásoktól a találkozókon át a várakozásig és a felújítási területek takarításáig. A megfelelő szakemberek és kivitelezők kiválasztása is nehézséget okozott, illetve hátráltató tényező volt az információhiány és a tervezhetőség hiánya: mi meddig fog tartani, mennyibe fog kerülni? Elég lesz-e a pénz? Tényleg el fog-e jönni a szakember?

2022 óta a fenti aggályok ugyanúgy fennállnak, de a felújítók a kamatemelkedéssel, az építőanyagárak elszállásával (társasházaknál is), és a szakemberhiánnyal is küzdenek, bár utóbbi mostanra javulni látszik.

 

Piszkos pénzügyek

Az energiahatékonyság fontosságán és a félelmeken túl, a pénzügyi lehetőségek kritikusak minden korszerűsítési munka esetén. A legfrissebb tapasztalatok alapján a magyarok érzékelik, hogy

A FELÚJÍTÁSI ÖSSZEGEK UGYANANNÁL A BERUHÁZÁSNÁL AKÁR MÁSFÉLSZERESÉRE IS EMELKEDHETTEK, EZÉRT INKÁBB KEVESEBB ÉS OLCSÓBB INTÉZKEDÉST HAJTANAK VÉGRE.

Ez hosszú távon kedvezőtlen tendencia, főleg, hogy a mélyfelújítások így is ritkaságnak számítanak. Ami viszont előrelépés, hogy már az energetikai felmérés, tervezés fontosságáról meggyőzhetők a (potenciális) felújítók, akik hamar belátják, hogy megér kb. 100 000 forint befektetést, hogy egy több millió forintos felújítás jól süljön el.

Egy másik érdekes megfigyelése a RenoPont szakértőinek, hogy a 3+3 millió forintos felújítási támogatási összeg sokszor nem lett jól allokálva: a rezsiemelés előtt sokan már elköltötték a keretet esztétikai felújításra, az energetikai helyett. Ha még maradt valamekkora összeg, akkor abból már nem nagyon jött ki jelentős energetikai felújítás, illetve kevés volt az idő ennek kivitelezésére.

Már az energetikai felmérésre, tervezésre is sokat kellett várni, de utána a kivitelezőkre még többet a szakember hiányból fakadóan, ezért az energetikai elvárásokat nem tartalmazó otthonfelújítási támogatást az utolsó félévben sem tudták sokan energetikai korszerűsítésre költeni, hiába látták már addigra a rezsiemelés miatt, hogy erre lenne érdemes.

 

Forrás: portfolio.hu

 

 

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás