Ketyeg a rezsióra 7. – Hőtérkép az ingatlanokról

A családi házak fűtésére fordított energia majdnem fele is elveszhet, ha nem megfelelő az épületünk szigetelése és nyílászáró rendszere. Ezek a hibák azonban hőkamerás felvétel készítésével kimutathatók. Megnézhetjük, hogy hol illan el a meleg, és miért penészedik az ingatlan néhány része. Érdemes felvételeket készíteni a szigetelési előtti és utáni állapotról is, hogy meg tudjuk nézni, hogy jól sikerült-e a kivitelezés.

Egy ilyen vizsgálattal megismerhetjük otthonunk gyenge pontjait, és pontos képeit kaphatunk arról, hogy melyik részein érdemes felújításba fognunk. A hőkamera a belső hőképeknél mutatja a bejövő hideg levegőt. A hőtérkép színezetten jelöli az ingatlan melegebb és hidegebb részeit. Minél sötétebb a szín, annál több hideg levegőt érzékel.

 

Az épületszerkezetekben hőkamerával kimutathatók:

  • a hőszigetelési hibák
  • a nyílászárók tömítettsége
  • a penészesedés és nedvesedés mértéke
  • a beázások és a vizesedések helye

 

 

Hogyan készül a hőtérkép?

Először az épület külső részeiről készül el a hőtérkép: falak, tetőtér, födém, nyílászárók. Majd a belső tér következik: fal, nyílászár, plafon. Ezek elkészítése nagyjából 1-2 órát vesz igénybe az épület méretétől függően. A hőtérkép készítésének feltétele, hogy legalább 15 fok különbség legyen a benti és kinti terek között. Ne essen az eső és ne legyen nagy szél. Egy profi hőkamera hihetetlenül pontos képet ad a falhőmérsékletről és fel tudjuk deríteni az épület gyenge pontjait. Gyakori feladat az épület átnedvesedett, penészes részeinek a felkutatása.

Mikor javasolt elvégezni a felmérést?

Szigetelés kivitelezése, pótlása előtt, nyílászáró csere esetén, megelőző karbantartáskor vagy ingatlan eladásakor.

 

Nemsokára újabb ötlettel érkezünk, addig is kísérje figyelemmel a kampány Facebook oldalát és felezzük le együtt a rezsiköltségeinket!
Spóroljunk közösen!
Ketyeg A Rezsióra    Mehi Logo Magyar Rgb

 

 

 

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás