Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon

Dátum: 2013-03-19 - 2013-03-19
Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „K” épület 210 (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3-9.) térkép

Magyarországon ma, a Covenant of Mayors (www.eumayors.eu), vagy Polgármesterk Szövetsége aláírójaként 16 önkormányzat kötelezte el magát e célok mellett, melyekkel egyben hozzájárul az Európai Unió klíma és energetikai célkitűzéseihez is. A Covenant aláírói egy Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP) elkészítését és megvalósítását vállalják.

Az 1 napos műhelymunka keretében elsősorban az akciótervekben foglalt energiahatékonysági és megújuló energia projektek finanszírozásával foglalkozunk. A hazai és EU-s finanszírozási lehetőségek áttekintésén túl, elsősorban az önkormányzati büdzsét kímélő, harmadik feles, ESCO-s beruházások lehetőségeit, feltételeit és korlátait kívánjuk áttekinteni; ötleteket, ismereteket és eszközöket biztosítva önkormányzati, regionális és országos döntéshozók számára.

További információért kérjük, forduljon Szabó Gyöngyvérhez (MUT NKFt) a mut@mut.hu e-mail címen.

BESZÁMOLÓ

Bencsik János az energiahatékonysági beruházások innovatív finanszírozásáról szóló budapesti konferencián vázolta fel egy, a hazai épület-állomány energetikai felújításáról szóló kormányzati stratégia körvonalait.  A konferencián felszólalt az Európai Bizottság képviselője, aki elmondta, hogy az árak hatósági megállapítása nem megoldás, az energiahatékonysági beruházásokat kell ösztönözni.

„Magyarországon európai összehasonlításban pazarló az épületek energiafogyasztása. Az energiaszegénységre adott indokolható válasz a kormány rezsicsökkentési döntése.  A rezsiproblémát csak nagyon rövid időszakra tudja kezelni a rezsicsökkentés.  Néhány éven belül radikális beavatkozás kell az épület-szektorban, mert különben finanszírozhatatlanná válik épületeink működtetése”- mondta Bencsik János.

Bencsik szerint az ország széndioxid-kibocsátásainak csökkentése a legjobban az épület-energiahatékonysági beruházásokkal érhető el.  Ezek a beruházások a gazdaságot is ösztönzik és a költségvetésnek is jók.  Bencsik elmondta, hogy egy komoly épületkorszerűsítési program évi 40 ezer munkahelyet hozhatna létre, a középületeket egy állami ESCO-cég, a lakossági szektort kedvezményes hitelek útján kell felújítani, nemzetközi fejlesztési hiteleket is bevonva.

A konferencia tárgya az önkormányzati energiahatékonysági beruházások harmadik feles finanszírozása, ezen belül kiemelt téma volt a megtakarítás-alapú beruházás-finanszírozás, az ún. Energy Performance Contracting.

A konferencián beszélt Roman Doubrava is, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának tisztviselője, aki elmondta, hogy a gazdasági válságból való kilábalás egyik fő kitörési pontja az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele.  Doubrava szerint a 2014-2020-as EU költségvetési időszakában az energiahatékonyság az egyik legfontosabb finanszírozási prioritás lesz.  Az EU kifejezetten támogatja majd az innovatív finanszírozási mechanizmusokat, ahol az állam csak a források egy részét biztosítja, a maradék magánforrásokból származik.  

Doubrava kifejtette, hogy változik a tagállami támogatási prioritások meghatározása is: az Európai Bizottság részletes javaslatot tesz majd a tagállamoknak a támogatandó területekre, így ezentúl a végleges prioritásokat nem a tagállam önmagában határozza meg, hanem tárgyalásos úton a tagállam és az EU alakítja ki közösen.