[Hirado.hu] Módosítaná a MEHI a zöld közbeszerzési rendelet tervezetét

2013. 01. 31

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/01/31/17/Modositana_a_MEHI_a_zold_kozbeszerzesi_rendelet_tervezetet.aspx

Akadály, hogy a zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések, és a rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra.


A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint a zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata nem segíti a középületek energiahatékonyságát.

A rendelet társadalmi egyeztetésében részt vevő intézet csütörtöki közleményében rámutatott arra, hogy január 25-én zárult a új zöld közbeszerzési rendeletének társadalmi egyeztetése.

A MEHI szerint a középületek enegiahatékonyságának megvalósítása előtt akadály, hogy a zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések. A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, így a középületek jelentős része kimarad a zöld közbeszerzésből. A komolyabb megtakarításokat lehetővé tevő ESCO szerződéseket - ahol az energetikai felújítást a kivitelező hitelben végzi el, és a beruházó azt az elért megtakarításokból utólag finanszírozza - a tervezet éppen csak megemlíti, de nem ad útmutatást ezek elbírálására, valamint a készülő jogszabály nem ad előnyt a "Környezetbarát Termék" állami védjegyet használó termékeknek.

A zöld közbeszerzés célja, hogy a beszerző ne csak a kezdeti bekerülési ár alapján választhasson az ajánlatok közül, hanem az adott termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse, és ez a cél az egyeztetésre bocsátott tervezetben nem tud megvalósulni - írja közleményében az intézet.