[HVG.hu] Éretlen, de nem reménytelen a kormány zöld közbeszerzési rendelet-terve

2013. 02. 01

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20130201_Eretlen_de_nem_remenytelen_a_kormany_zold

A zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata a mostani formájában nem nagyon segíti a középületek energiahatékonyságát: a kazánok vásárlására nem vonatkozik és nem érvényes az önkormányzati épületekre sem - kritizál az Energiahatékonysági Intézet. De hozzáteszik: ha a Kormány orvosolja a hibákat, akkor sikeres is lehet a zöld közbeszerzés


Egy hete, január 25-én lezárult a társadalmi egyeztetés a kormányzat új zöld közbeszerzési rendeletéről. Az egyetetésbe bekapcsolódott Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft (MEHI) szerint az a cél, hogy a beszerző ne csak a kezdeti bekerülési ár alapján választhasson az ajánlatok közül, hanem az adott termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse, a tervezet nem vette kellő képpen figyelembe.

A MEHI áltla az ügyben kiadott közlemény szerint az állam működésének legnagyobb környezeti terhét a középületek fűtésével járó energiafogyasztás adja. Ezért a zöld közbeszerzés kulcsterületét jelentik a fűtésre és meleg víz előállítására szolgáló berendezések. A rendelet jelenlegi tervezete azonban több módon is akadályozza a zöld közbeszerzés elterjedését az energia-fogyasztás terén.

A legfontosabb akadályok:
• A zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések.
• A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, így a középületek jelentős része (pl. iskolák, rendelők), kimarad a zöld közbeszerzésből.
• A komolyabb megtakarításokat lehetővé tevő ún. ESCO szerződéseket (ahol az energetikai felújítást a kivitelező hitelben végzi el, és a beruházó azt az elért megtakarításokból utólag finanszírozza) éppen csak megemlíti a tervezet, de nem ad útmutatást ezek elbírálására.
• A tervezet nem ad semmilyen előnyt a „Környezetbarát Termék” állami védjegyet használó termékeknek.