[HVG.hu] Újabb NFÜ-ügy: egy nap alatt elfogyott az épületfelújítási keret

2013. 02. 11

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20130215_Ujabb_ugy_az_NFUnel

Még be sem érkezhettek a pályázatok, máris bezárta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azt a kiírást, amin keresztül vállalkozások és önkormányzatok épületenergetikai korszerűsítésre pályázhattak vissza nem térítendő támogatásra.


A 30 millió forintos önrész előteremtését még be tudtuk volna vállalni valamilyen banki segítséggel, de most csak annak örülök, hogy nem kötöttünk előszerződést a tervezőkkel és a kivitelezőkkel” – mondta a hvg.hu-nak egy budapesti irodaház tulajdonosa, aki azért bukta el az uniós épületfelújítási támogatást, mert a pályázatot alig, hogy megnyitották, egy nappal később már be is zárták.

Hétfőn még úgy tervezte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pályázati pénzével megtámogatva épületenergetikai modernizációba fog. A kiírási feltételeknek megfelelt a nemrég vásárolt, de a ’80-as évekből itt maradt irodaépület, aminek a felújítását 50 millió forintig a pályázat támogatta volna. A neve elhallgatását kérő vállalkozó meg szerette volna csináltatni az épület külső hőszigetelését, kicserélte volna a nyílászárókat, hatékony fűtésrendszert épített volna be és a melegvízfogyasztás energiaigényét egy napcella-pakk beépítésével minimalizálta volna. Annak érdekében, hogy ne rontsa el a jelentkezést, egy profi pályázatíró céget is bevont.

A szóban forgó pályázaton (KEOP 2012-5.5.0/B) energiatakarékossági-, és -hatékonysági épületfelújítási projektek megvalósítására 1-50 millió forintot nyerhetnek vissza nem térítendő támogatásként mikro-, kis- és középvállalkozások. A rájuk vonatkozó pályázati rész keretösszege 2,5 milliárd forint volt, 60 százalékos támogatási intenzitás mellett. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a nyertes pályázó a beruházás költségvetésének a legfeljebb hatvan százalékát, maximum 50 millió forintot kaphat meg vissza nem térítendő támogatásként, a fennmaradó hányad az önrész. (A pályázati kiírás emellett 2,5 milliárdot különített el költségvetési szerveknek és nonprofit társaságoknak kisebb energiahatékonysági beruházások támogatására 50 millió forintig, és 6,5 milliárdot nagyobbak beruházások támogatására legfeljebb 500 millió forintig. A költségvetési szervek támogatási intenzitása is nagyobb volt, nyolcvanöt százalék.)

Miért érné meg éjszakázni?

„Hétfőn beszéltem az NFÜ-vel, megnyugtattak, hogy a keret december 31-ig nyitva marad. Vagy a keret kimerüléséig – ezt mondták” – meséli egy pályázatíró cég energetikai specialistája. Neki is álltak, hogy a korábban érdeklődő cégek, önkormányzatok számára előkészítsék a pályázatot, de kedden már az a hír jött, hogy az NFÜ felfüggesztette, befagyasztotta az egészet, mert egy nap alatt elfogyott a teljes keret.

A megkérdezett pályázatíró forrásunk szerint az NFÜ döntése azért is furcsa, mert a pályázatokat legkorábban a keret megnyitásakor, hétfőn lehetett postára adni, így a jelentkezések még oda sem értek az NFÜ-be, amikor az ügynökség közleménye megjelent, hogy lefújták az egészet. A pályázatíró, akinek most két projektje nullázódott le, azért annyira nem csodálkozik: az NFÜ nemrég, amikor hasonló körülmények közt egy perc alatt elfogyott az egészségnevelés támogatására biztosított keretösszeg. Akkor négy pályázójuk maradt emiatt hoppon. A cég évek óta dolgozik pályázatíróként, eddig az EU-s pályázatainak zöme támogatott volt. Ezzel az újabb fiaskóval azonban már cégszinten is felvetődött, hogy ha ilyen kiszámíthatatlan a keretrendszer, akkor miért érné meg nekik „folyamatosan éjszakázni, és időre elvégezni a munkát, amikor csak a saját renoménkat rontjuk azzal, hogy egy ilyen versenyben nem nyerünk semmit” – mondta a pályázatíró.

Normális esetben

Megkerestünk egy energetikai szakembert is, akinek az ilyen pályázatoknál lényegében a műszaki auditálás a feladata. Neki is hat pályázata esett kútba, szerinte félő, hogy a támogatási pénzek nem azokhoz kerülnek, akik esetében ez szakmailag indokolt lenne. A műszaki szakértő legutóbb, amikor egy vidéki településen energetikai felmérést végzett, azt látta, hogy a megvizsgált épületek besorolása az F és a G kategória határán billegett, de sok volt a H-s besorolású is (ami a legrosszabb). „Ez a magyar átlag, amin sürgősen változtatni kellene, amire ez a pályázat tökéletes lehetett volna” – mondta. A szakértő szerint a pályázat komolyságát megkérdőjelezi, hogy egy közintézmény auditálása legalább négy hónapig tart, és egy többmilliós pályázat esetén az önkormányzat is csak a költségvetése ismeretében, több hónapos előkészítés után tud dönteni. Szerinte kizárt, hogy a pályázatot tisztán ki lehetett meríteni egy nap alatt. „Ha valaki komolyan is gondolta az indulását, akkor az a szakmailag alátámasztottan a legkorábban tavasz közepén, nyár elején adta volna be a pályázatát” – véli a szakember.

Abban, hogy a pályázatra előzetesen készülni lehetett, a megkérdezett szakemberek nem igazán hisznek. Tavaly augusztus óta többször is változtak a pályáztatási elképzelések, miután társadalmi egyeztetés folyt az ügyben. A február 11-én megnyílt pályázat a hírek szerint azért csúszta le a hó eleji startot, mert a kiírás egy része még február 8-án is módosult. Vagyis – érvel az épületenergetikus - így nemhogy hetekkel, hanem napokkal korábban sem lehetett hivatalosan tudni, hogy február 11-én milyen paraméterekkel indítják ezt az épületenergetikai pályázatot.

Az, hogy menyire félretervezhettek valamit az NFÜ-nél, az is igazolja, hogy a pályázaton részt vehettek a Pest megyeiek is, akiket korábban a közép-magyarországi régió relatív fejlettségére hivatkozva kizártak. Így a nagy érdeklődés borítékolva volt. A történet furcsasága még, hogy a már február 11-ével kiadott felfüggesztés szövege is két napig módosulgatott, míg végül 13-án elnyerte a jelenlegi formáját. Az NFÜ legutolsó közleménye szerint a felfüggesztés igazából csak február 13-án, szerdán történt meg, de a február 15. (péntek) 24 óráig postára adott pályázatokat még elfogadják. A feltételeknek megfelelő pályázatokat rangsorolják és a támogatásokat „a rendelkezésre álló forrás erejéig” ki fogják osztani. A pályázati kiírásról szerettük volna az NFÜ-t is megkérdezni, de a kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az NFÜ mostanában egyre több üggyel kapcsolatban kerül be a sajtóba: a hvg.hu február első hetében arról írt, hogy innovációs pályázaton nyertes pályázatokat utasítottak el az ügynökségnél, amely azt is megszenvedi, hogy a kormány bezárásra ítélte. Épp akkor gyengült meg ugyanis a szervezet, amikor a kifizetések felszaporodásával a legnagyobb áteresztőképességűnek kellene lennie az intézményrendszernek. De a szervezetből sokan már távoztak, illetve a továbblépésen gondolkodnak.
A keret harmadát osztották szét

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2012-13-ban 30 milliárd forintot szánnak összesen energiahatékonysági- és energiatakarékossági célú épületfelújítási beruházásokra, melyből a mostani pályázat keretében 11,5 milliárdot osztanak szét.
Sokkal nagyobb igények, mint források

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. pénteken kiadott közleménye szerint a több mint egy év várakozás után megnyitott KEOP energiahatékonysági pályázatokra az érdeklődés minden várakozást felülírt. „Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak” - mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója, pedig szerinte ezt az óriási igényt meglovagolva a kormányzat a gazdaságfejlesztést is szolgálhatná. Bart úgy látja, különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.