[Népszabadság Online] Kiürült a KEOP: nincs pénz energiahatékonyságra

2013. 02. 11

Forrás: http://nol.hu/gazdasag/kiurult_a_keop__nincs_penz_energiahatekonysagra?ref=sso

Elfogyott a pénz a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) energiahatékonysági pályázatain: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) alig két nappal a pályázati ablak megnyitása után a források kimerülésére hivatkozva felfüggesztette a programot.


A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleménye szerint a legközelebb megnyíló pályázat a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) lesz 5,2 milliárd forint kerettel, amelyről elvileg már készül a végrehajtási rendelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). De jóváhagytak még 4,5 milliárd forintot a Zöld Beruházási Rendszerből (ZBR) már évek óta ki nem fizetett Panel II-es energiahatékonysági pályázatokra is.

Több mint egy év várakozás után, február 11-én nyíltak meg a KEOP energiahatékonysági pályázatai, összesen 34 milliárd forint értékben. A forrásokra jórészt költségvetési szervek, kisebb részben vállalkozások pályázhattak, tisztán energiahatékonysági, vagy megújulókkal kombinált energiahatékonysági beruházásokkal. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pályázatok befogadását két nap múlva fel kellett függeszteni.

Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak - mondta Bart István, a MEHI igazgatója. Bart szerint „Óriási az igény az energetikai felújítások állami támogatására. Egyre több cég és magánember tervez felújítást, de elégséges források hiányában ezeknek a beruházásoknak csak a töredéke valósul meg. Pedig az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is.

Az igények egy részét kielégítheti az idei költségvetésben 5,2 milliárd forinttal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc - így például az energiahatékonysági beruházások - finanszírozására fordítják. Az NFM tájékoztatása szerint a ZFR-ről szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, és azt társadalmi egyeztetésre bocsátják majd.

A kormány ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a ZBR Panel II. programjában 2010 előtt befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott (panel-felújítási) programokra további 4,5 milliárd forintot biztosít a 2012-es szén-dioxid-kvótaeladásokból.

A KEOP forrásokkal együtt összesen több mint 60 milliárd forint jut energiahatékonysági és megújulós programokra. Ez az összeg bár jelentősen magasabb, mint a tavalyi, azonban még mindig bőven elmarad az igényektől. Különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP-források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.