[Piac és Profit] Még éretlen a zöld közbeszerzés

2013. 02. 01

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/meg-eretlen-a-zold-kozbeszerzes/

A zöld közbeszerzési rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata a mostani formájában nem nagyon segíti a középületek energiahatékonyságát: a kazánok vásárlására nem vonatkozik és nem érvényes az önkormányzati épületekre sem. Ha a kormány orvosolja a hibákat, akkor sikeres is lehet a zöld közbeszerzés.


Január 25-én zárult a kormány új zöld közbeszerzési rendeletének társadalmi egyeztetése. A zöld közbeszerzés célja, hogy a beszerző ne csak a kezdeti bekerülési ár alapján választhasson az ajánlatok közül, hanem az adott termék élettartam-költségeit, illetve környezet-terhelő hatásait is figyelembe vehesse. Ez a cél az egyeztetésre bocsátott tervezettel nem tudna maradéktalanul megvalósulni.

„A fenntarthatóság kulcsterepe az energiahatékonyság, különösen az épületek terén. Ha nem orvosolják a tervezet hibáit, nagy lehetőséget szalasztunk el környezetünk javítására, és a költségeink csökkentésére ” – mondta Bart István a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) igazgatója.

Az állam működésének legnagyobb környezeti terhét a középületek fűtésével járó energiafogyasztás adja. Ezért a zöld közbeszerzés kulcsterületét jelentik a fűtésre és meleg víz előállítására szolgáló berendezések. A rendelet jelenlegi tervezete azonban több módon is akadályozza a zöld közbeszerzés elterjedését az energia-fogyasztás terén. A legfontosabb akadályok:

A zöld közbeszerzéssel beszerzendő termékek közül kimaradtak a tüzelőberendezések.

A rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzatokra, így a középületek jelentős része (pl. iskolák, rendelők), kimarad a zöld közbeszerzésből.

A komolyabb megtakarításokat lehetővé tevő ún. ESCO szerződéseket (ahol az energetikai felújítást a kivitelező hitelben végzi el, és a beruházó azt az elért megtakarításokból utólag finanszírozza) éppen csak megemlíti a tervezet, de nem ad útmutatást ezek elbírálására.

 

A tervezet nem ad semmilyen előnyt a „Környezetbarát Termék” állami védjegyet használó termékeknek.

Júliustól startolna a rendszer

A kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó, továbbá a központosított közbeszerzésre feljogosított szervezetek az év második felétől meghatározott körben csak zöld közbeszerzéseket kezdeményezhetnek. Az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A meghatározott kör a következő: kommunikációs eszközök, információtechnológiai rendszerek, irodatechnikai berendezések, irodabútorok, papírtermékek, irodaszerek, gépjárművek és üzemanyagok. Más szervezetek, illetve cégek önként csatlakozhatnak a zöld közbeszerzéshez, ha ezt megteszik, kedvezményt kapnak a hirdetmények ellenőrzési díjából.

Az ilyen közbeszerzéseknél nem választható ki nyertesnek a legolcsóbb ajánlat, kizárólag az összességében legelőnyösebb lehet a nyertes. Az értékelendő szempontok között pedig legalább egy környezetvédelminek is kell lennie. Ilyen szempont lehet például az építési-bontási hulladék újrafelhasználása, csökkentett anyag- és energiafogyasztás, csökkentett károsanyag-kibocsátás, illetve a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése.