Megfizethető és tiszta fűtés mindenkinek – megjelent a Feantsa tanulmánya

Feantsa

Európa számos részén, különösen Kelet-Közép-Európában a lakosság jelentős része szilárd tüzelőanyagot használ fűtéséhez. Bár ez függetlenséget biztosít a közüzemi számláktól, kihívásokat is jelent, különösen a megfizethetőség, a munka- és időigényes fűtés, a levegőszennyezés és az egészségügyi hatások tekintetében.

A tisztább fűtési lehetőségekre való átállás azonban nem csak az elavult kályhák cseréjét jelenti; gyakran strukturális korszerűsítést, szigetelési fejlesztéseket és az elektromos rendszerek megújítását teszi szükségessé – ez az akadály, amelyet sok alacsony jövedelmű háztartás nehezen tud leküzdeni, mivel ki vannak zárva a főbb pénzügyi rendszerekből.  Legutóbbi workshopukon ezekben a kihívásokban foglalkoztak, és a szilárd tüzelőanyag-felhasználókkal dolgozó szakembereket összehozták, hogy életképes lehetőségeket és megoldásokat fedezzenek fel Európa szívében, a frissített uniós jogszabályok tükrében.
A Magyar Energiahatékonysági Intézet fenntarthatósági szakértője, Tóth Adrienn a Feantsa workshopon ill. a tanulmányban a MEHI által vezetett mátraterenyei energiaszegénység térképezésről számolt be.

 

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás