Megvalósult hazai energiahatékonysági támogatási programok áttekintése, értékelése és szakpolitikai javaslatok

A MEHI 2020-ban két, egymással szorosan kapcsolódó tanulmányt készített a Habitat for Humanity Magyarország megbízásából, a hazai lakossági energetikai támogatások eredményességének javításáért. A két tanulmány azt járta körül, hogy Magyarországon hogyan lehet sikeres támogatási rendszert kialakítani, amely a legeredményesebben segítheti lakossági épületállomány energetikai megújulását. A tanulmányok mostantól publikusan elérhetők.

1. A megvalósult energiahatékonysági támogatási programok áttekintése és javaslatok a következő tervezési időszakra

Az első tanulmány részletesen áttekinti és értékeli a Magyarországon 2007 és 2020 közötti finanszírozási időszak lakosságot érintő támogatási programjait. Az egyes programok – pl. panelprogram, CSOK, lakástakarék pénztár, Otthon Melege alprogramok, GINOP, VEKOP – esetében részletesen bemutatja azok eredményességét mind objektív mérőszámok, mind az iparági szereplőkkel készült interjúk alapján, részletesen bemutatva a gyakorlati megvalósítás akadályait is. Az anyag mindezen tanulságok alapján néhány alapelvet, javaslatot fogalmaz meg a támogatási rendszerek újragondolására.

A megvalósult energiahatékonysági támogatási programok áttekintése és javaslatok a következő tervezési időszakra (támogatási programok áttekintése, értékelése) letöltése


2. Javaslatok a magyarországi lakossági épületállomány
energetikai felújításainak stratégiai megközelítésére

A Nemzeti Energiastratégia 2030 szerint:

„A családok többségének nincs annyi megtakarítása, hogy saját erőből épület felújításba kezdjen. (…) A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését korlátozza az épületállomány alacsony megújulási rátája. Mélyfelújítások nélkül nem reális a hazai lakóingatlan állomány energiahatékony megújulása a következő évtizedben.”

Magyarországon egy átfogó energiahatékonysági épületfelújítása program bevezetésére van szükség.
Ehhez kapcsolódóan ebben a tanulmányban a MEHI javaslatokat fogalmaz meg a szakpolitikai döntéshozók
számára, amely többek között érinti a finanszírozás, a technikai jellegű segítségnyújtás, a szemléletformálás és a szakemberképzés területét.

Javaslatok a magyarországi lakossági épületállomány
energetikai felújításainak stratégiai megközelítésére (szakpolitikai javaslatok) letöltése

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás