Nemzetközi dekarbonizációs témájú tanulmányban működött közre a MEHI az IEECP-vel

Az European Climate Fund megbízásából az IEECP nevű think thank vezetésével nemzetközi tanulmány készült a lakóépületek dekarbonizációját célzó intézkedésének hatásairól az energiaszegény rétegekre és a negatív hatásokat mérséklő lehetséges intézkedésekről Közép- és Dél- Kelet –Európában.

Az Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP) nevű think thank volt vezetője egy, az ECF (European Climate Fund) finanszírozásában készült tanulmánynak. A kutatás 10 Dél- és Közép-Európai országban vizsgálta a Fitfor55 csomag hatását, különösképp a fűtés dekarbonizációjának hatását az energiaszegény háztartásokra. Ismert, hogy a Fitfor55 csomag ezeket a háztartásokat hátrányosan érintheti, hacsak nem sikerül valamilyen méltányos kompenzációt biztosítani nekik a meglévő pénzügyi eszközök, valamint a javaslatcsomag részeként felállítandó Social Climate Fund révén. A projekt a Fitfor55 csomag három fő intézkedésének hatását, valamint ezek kombinációját modellezte, majd javaslatokat állított össze a projektben részt vevő országoknak. A vizsgált intézkedések:

  • az ETS rendszer kiterjesztése az épület szektorra (ETS2)
  • kötelező minimum energetikai előírások az épületekre (Minimum Energy Performance Standards, az új EPBD tervezet részeként)
  • a lakossági fűtési célú fosszilis tüzelőberendezések fokozatos kiiktatása.

A modellezéshez a tagállami adatok összegyűjtését, a modellezési paraméterek véleményezését és az eredmények validálását Magyarország esetében a MEHI végezte. A modellezési munkával párhuzamosan stakeholder interjúkat készítettünk, a meglévő vagy Magyarország által tervezett nemzeti szintű intézkedések (NEKT) és a Fitfor55 javaslatcsomag értékeléséről. A projektben a MEHI részéről Dr. Sáfián Fanni és Pálffy Anikó működtek közre. A tanulmány a nemzetközi publikációt követően hamarosan elérhető lesz ebben a cikkben.

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás