ReDay Hungary

Renovate Europe Day + Hazai Épületfelújítás Napja
Tervezett dátum: 2024. október 9.
Fővédnök: Lantos Csaba, energiaügyi miniszter

Az Efficient Buildings Europe nemzetközi energiahatékonysági szakmai szervezet által éltre hívott Renovate Europe Campaign (REC) 2011 óta minden évben megszervezi az Európai Felújítások Napját (ReDay). A több, mint 10 éven át Brüsszelben szervezett eseményt tavaly óta az Európa tanács soros elnökségét adó tagállam szervezi meg, a 2023-as ReDay így a spanyol fővárosban, Madridban került megszervezésre. A 2024-es rendezvény házigazdája Magyarország lesz.

A Renovate Europe Campaign célja, hogy ráirányítsa az európai és tagállami döntéshozók figyelmét az energiahatékony épületfelújításokra, a felújításába történő beruházások által kínált széleskörű gazdasági és társadalmi előnyökre. A kampány ezért összegyűjti és megosztja a helyi, regionális és nemzeti szintű gyakorlati tapasztalatokat, jó példákat, valamint szakmai anyagokkal és kapcsolati hálóval segíti tagjait. A szervezet legnagyobb eseménye a minden évben ősszel tarott ReDay.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) tíz éve a hazai épületfelújítások ügyének előmozdításának dolgozik. A Renovate Europe Campaign hazai partnerszervezeteként elkötelezett, hogy a 2024-es magyarországi ReDay szervezésében részt vegyen. Célunk, hogy az idei évtől kezdve az európai esemény mellett megszervezzük a Magyar Épületfelújítás napját. A nagyszabású, egynapos hazai konferencia fő témáját az energiahatékonysági felújítások adnák, ennek számos résztémáját plenáris előadások és párhuzamosan futó szakmai szekciókban dolgoznánk fel. A konferenciát az idei európai fókuszú rendezvény után is, annak társ-eseményeként évente tervezzük megszervezni, ezzel is elősegítve, hogy az energiahatékonyság ügye a hazai energiapolitika prioritásai között előrébb lépjen.

A 2023 októberi madridi ReDay jelentőségét mutatja, hogy az eseményt az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Kadri Simson nyitotta meg. Az épületfelújítások ütemének és mélységének fokozását a spanyol elnökség prioritásként kezelte. A konferencia a magas szintű uniós tisztségviselők plenáris előadásai után panel beszélgetéssel folytatódott, amelynek fókuszában a végszavazás előtt álló épületekről szóló irányelv, a nemzeti épületfelújítási tervek és az uniós gazdaságélénkítésre szánt finanszírozási források álltak. A konferencia madridi felújítási projektek helyszíni megtekintésével zárult.

Pár héttel az esemény után Kadri Simson teljes kabinetje részt vett a REC szervezésében két felújítási projekt helyszíni látogatásán a soros elnökséget átvevő Belgiumban. A belga felújítási projekteknél tett látogatással a Bizottság azt demonstrálta, hogy az uniós szakpolitika – különösen az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv – milyen hatással lehet az energetikai felújítási ipar teljesítményére és az innovatív megoldások felgyorsítására, egyúttal a helyi közösségekre és kisvállalkozásokra. Belgium a felújítások témáját szintén kiemelten kezeli, január 15-18 között egy egész hetes rendezvény, a Belga Felújítások Hete foglalkozott az EU és Belgium felújítási kihívásaival, a fenntartható épületek eléréséhez szükséges átmenettel, az anyaginnovációval, az energetikai felújítások munkaerőpiaci vonatkozásaival és a lakossági felújítások ösztönzésének lehetőségeivel.

A hazai épületállomány energiafogyasztásban vett magas, kb. 40%-os részesedése, az épületállomány gyenge energetikai állapota, a magas energiamegtakarítási potenciál és felújítások révén elérhető gazdasági, versenyképességi, társadalmi és klímavédelmi előnyök egyaránt azt indokolják, hogy az energiahatékonysági felújítások felpörgetését a magyar soros elnökség is prioritásként kezelje. Egy hazai felújítási hullám – évi kb. 130 ezer lakóingatlan felújítása – nélkül a 2050-es klímasemlegességi célkitűzést nem lehet elérni.

A rendezvény az Európai Uniós elnökség hivatalos partnerrendezvénye, tervezett helyszíne a nemrég megújult Budapesti Corvinus Egyetem Gellért Campusa (1118 Budapest, Ménesi út 5.).

 

Em Cimeres Logo Arany Hu                                          Mehi Logo Magyar Rgb                             Logo Renovate

 

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás