AHA Budapest – Affordable Housing for All

Bemutatjuk az AHA-t, egy Európai Unió által finanszírozott programot, amely 2024 tavaszán indult el Budapesten. A program funkciója összetett: integrált megoldást kínál a főváros lakhatási problémáira.

Elérhető lakhatás mindenkinek!

LAKHATÁSI VÁLSÁG 

A budapesti lakhatási válság egyre súlyosabb problémát jelent a városlakók számára. Az Európai Unió fővárosai közül jelenleg a bérekhez viszonyított lakhatási költségek Budapesten a legmagasabbak. A magas lakásbérleti díjak mellett az alacsony fizetések miatt sokaknak megfizethetetlen a modern, méltó, energiahatékony saját lakás. Emellett ország-, sőt Európa-szerte nagyon megnőttek a lakásbérleti díjak, így a lakhatási költségek egyre többek számára okoznak komoly anyagi problémát.

Kérdés, hogyan lehetne megoldani ezt a helyzetet, és miképp lehetne elérhetőbbé tenni a megfelelő lakhatást széles társadalmi csoportok számára. A lakhatási válság kezelése kulcsfontosságú feladat lesz a jövőben, mivel az elérhető és megfizethető lakhatás a Fővárosi Önkormányzat szerint alapvető emberi jog.

Aha Longform Pix4 1536x892

A CÉL

Az AHA projekt célja, hogy minőségi szociális bérlakáshoz juttasson olyan embereket, akik lakhatási szegénységgel küzdenek. Egyik feladata, hogy egy digitális korai előrejelző rendszer kifejlesztésével megakadályozza, hogy további lakosok kerüljenek nehéz helyzetbe (pl. a számláik be nem fizetése miatt), és segít elkerülni a kilakoltatást, ami egyenes út lehet a hajléktalanság felé. Másik feladataként lakhatási irodát állít fel, ahol szociális munkások segítenek lakhatással és energiahatékonysággal kapcsolatos problémák megoldásában. Továbbá innovatív lakhatási formákat alakít ki, amelyek egyrészt bővítik a szociális bérlakás kínálatot, másrészt energiaszegény lakástulajdonosoknak segítenek a fenntartási költségeik csökkentésében. Az AHA bemutatkozó mintaprojektjében (Demo Hub) pedig egy használaton kívüli iskolát alakítanak át modern lakóépületté, és 26, nehéz körülmények között élő családnak biztosítunk saját lakást. A családok életét szociális szakemberek segítik, hogy korábbi lakhatási problémáik helyett egy új, méltó és kiszámítható életet élhessenek.

Mivel nemcsak építészeti, de szociális, műszaki és energiahatékonysági részproblémák is felmerülnek, az AHA nyolc konzorcium összefogásával működik, melyben megtalálható építészeti iroda, önkormányzat, IT-cég, kutató-tanácsadó cég és civil szervezetek is.

KIKNEK SEGÍT?

A budapesti lakhatás sokaknak okoz gondot, így többek között egyedülálló szülőknek, nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak,  munkanélkülieknek, alacsony jövedelműeknek, fogyatékkal élőknek és kisebbségeknek is. Az AHA mintaprojektje olyan lakóknak ad valós és értékes segítséget – új, modern, méltó és energiahatékony otthont -, akik saját erejükből nem tudják megteremteni a méltó lakhatást.

Aha Longform Pix5 1536x750 (1)

A szociális bérlakásokká átalakított volt iskolaépületben (DemoHub) a majdani lakóközösséget és a közvetlen szomszédokat a kezdetektől fogva bevonjuk a programba. Ezért egy “placemaking” rendezvénnyel indítottuk el az AHA projektet, ahol a környékbeliek megérthették a program misszióját és megnyugodhattak: nem szegremátum lesz a szomszédságukban, hanem egy jó és emberi kezdeményezés.

A Demo Hub-ként funkcionáló épületet a közösségi tervezés helyszíneként nyitottuk meg a sajtó és az érdeklődők előtt, kommunikálva azt, hogy a jövőbeli bérlők aktívan részt vehetnek a felújítás lépéseiben, igényeik és véleményük fontos a lakások kialakításában. 

A DESTIGMATIZÁCIÓ

A magyar társadalmi megítélésben kívánatos felhangja van a saját tulajdonlású ingatlannak, és jellemző, hogy inkább rossznak, szegényesnek, átmenetinek gondoljuk a szociális alapon bérelt lakásokat. A klasszikus piaci albérletek sokak számára nem megfizethetőek, míg a modern társbérletekről és egyéb, más országokban tesztelt lakhatási formákról pedig jellemzően keveset hallottunk.

Fontos részcélunk kommunikálni azt, hogy a szociális bérlakás és a menhely közé egyáltalán nem állítható egyenlőségjel, valamint a jövőben az ilyen programok tudnak majd jó válaszokat adni a hajléktalanság és a lakhatási szegénység kérdéseire.

Aha Longform Partnerek 1 1536x433

 

BURST 
Az AHA pénzügyi fenntarthatóságát és a források elosztását szervező gazdasági partner.

MEHI – MAGYAR ENERGIAHATÉKONYSÁGI INTÉZET és RenoPont Otthonfelújítási Központ
A projekt energetikai tanácsadó szakértői, akik az energiaszegénységre adható válaszokat keresik az új lakhatási formáknál, a lakhatási iroda energiahatékonysági és -takarékossági tanácsadását fogják működtetni és a Demo Hub energetikai megoldásait, hatékony üzemeltetését a leendő lakók felé kommunikálják.

KÉK – KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT
A New Bauhaus szemlélet mentén a lakosság igényfelmérését, ötleteinek és meglátásainak összegyűjtését és ezek építészeti nyelvre való lefordítását végzik.

VÁROSKUTATÁS KFT.
A Korai Előrejelző Rendszer városszintű kidolgozásában vesznek részt, valamint a kísérleti lakhatási formák bevezetésével foglalkoznak.

NART ARCHITECTS
A felelős tervező Nart építésziroda és a MOKEMBÉ építészkollektíva a nem használt újpesti iskolaépület újrahasznosítását, a Demo Hub építészeti tervezését és a kommunikáltható látványtervek elkészítését és vállalták magukra.

POP CODE DEVELOPMENTS
A Pop Code partnerünk a Korai Előrejelző Rendszer digitális oldalának kidolgozásában, fejlesztésében és üzemeltetésében.

ULE – UTCÁRÓL LAKÁSBA EGYESÜLET
Az egyesület a lakhatási együttműködésekkel, a szociális, emberi támogatással és a jogi háttérrel foglalkozik.

BUDAPEST BRAND
A főváros turisztikai és kulturális ügynöksége a program kommunikációját végzi el. A komplex projektet érthetően és transzparensen kommunikálják itt és a social media felületünkön, hogy más kerületek, városok és akár országok is mintaként használhassák saját lakhatási projektjük során.

Aha Longform Pix2 1536x893

NEW BAUHAUS
A program a New European Bauhaus nemzetközi kezdeményezés része, melynek kritériumai a bevonás, az esztétikum és a fenntarthatóság. Ez egy olyan mozgalom, amely többféle eszközt is használ, hogy a lehető legtöbb európai lakoshoz és intézményhez jusson el: bárki megoszthatja ötleteit a közösségi tervezéshez, a program további szakaszait az első időszak közös eredményei határozzák meg, így több lehetőségünk van átgondolni a városaink és környezetünk jövőjét.

AZ AHA SZÁMOKBAN
A teljes AHA projekt ötmillió eurós, azaz körülbelül kétmilliárd forintos támogatást kap az Európai Városi Kezdeményezés programtól (European Urban Initiative, EUI). Ennek kb. felét szánjuk a Demo Hub újpesti épületére, míg a megszerzett támogatás másik felét az AHA többi célkitűzésére költjük el.

Kimondható, hogy az AHA program a Fővárosi Lakásügynökség laboratóriuma: bizonyos ötletek kipróbálása a Lakásügynökségnek talán túl korai vagy kockázatos lenne, ezt a projektet viszont épp a merész, innovatív ötletek miatt támogatja az EU. A projekt része még egy olyan iroda felállítása, ami megoldásokat kínál a lakhatási válságnak kitett emberek támogatására.

A Demo HUB

Az AHA mintaprojektje (Demo Hub) az egykori Bőrfeldolgozóipari Szakközépiskola az újpesti Baross utca környékének egyik legrosszabb állapotban lévő épülete. A hetvenes években épült tanintézmény 2007 óta áll üresen: tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat sokáig hirdette eladásra vagy kiadásra, ez idő alatt az elhagyatott épület állapota nagyon leromlott.

A régi iskolát a konzorciumi partnerek munkájával új, modern, alacsony energiaigényű és nem utolsó sorban: vonzó lakóépületté alakítjuk, ahova 2026-ban huszonhat nehéz körülmények között élő család költözhet majd be. Ez az újpesti demo-helyszín példaként szolgál majd további 15 fővárosi tulajdonban lévő használaton kívüli középület újrahasznosítására.

Az elhagyatottsága ellenére jó adottságokkal rendelkezik az épület: nem csak egy típusú életmódhoz vagy családtípushoz illeszkedő lakások jönnek létre. Garzonok, kétszobás lakások, akadálymentesített lakások és két, 100 négyzetméternél nagyobb lakás is épül, ahol  nagycsaládosok élhetnek majd. Az átalakítás során az épület alapszerkezete alapvetően nem változik: megmaradnak például az egykori tantermek előtti hosszú folyosók, az eredeti előtér, illetve a nagyterem is, ami a jövőben közösségi térként funkcionál majd.

A Főváros májusban fogadta el az átalakítás koncepciótervét, novemberre elkészül a kiviteli terv, majd kiírnak egy nyílt, EU-s közbeszerzési pályázatot. Ha minden az előzetes tervek szerint halad, jövő májusban nyertest hirdetnek, onnantól kezdve pedig bő egy évig tart a felújítás, az első családok pedig 2026 nyarán-őszén költözhetnek be.

MÉRFÖLDKÖVEK

2024. november 1.
Elindul az AHA korai jelzőrendszere.

2025. január 1.
Megnyílik az AHA Lakhatási (segítő) Irodája képzett szociális munkásokkal.

2026. április 1.
Az első bérlők beköltöznek a felújított épületbe.

2027. január 1.
Közzétesszük az átalakított épület, a Demo Hub pénzügyi modelljét.

Az EUI honlapján a projekt leírása, alapadatai, friss hírei angolul találhatóak meg.

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás