A MEHI hazai aktivitása

A MEHI szakpolitikai javaslatok készítésével, véleményezésével, kutatással, valamint hazai és nemzetközi szakmai projektekben való részvétellel foglalkozik. További információk a MEHI működéséről a Rólunk oldalon.

Saját kutatások, elemzések

 

Hazai Felújítási Hullám

Hazai Felújítási Hullám címmel 2021-ben tanulmányt készített a Magyar Energiahatékonysági Intézet a magyarországi lakóépületek energetikai korszerűsítésében rejlő lehetőségekről és egyes támogatási eszközök hatásainak elemzéséről. A tanulmány egy reprezentatív lakossági felmérésen alapul, amely vizsgálta a hazai lakástulajdonosok felújítási hajlandóságát, és az érzékenységet egyes támogatási-ösztönző eszközök bevezetésére.

 

A RenoHUb projekt keretében készült kutatások

A MEHI a RenoHUb H2020 projekt ötletgazdája és konzorciumi tagja. A projekt keretein belül a MEHI több hiánypótló kutatásban működött közre:

 

MEHI lakossági felmérések

2016 és 2020 őszén lakosság reprezentatív felmérést végzett a MEHI: a kutatás a lakossági energiahatékonysági termékek piacának felmérésére és vásárlói attitűdök feltérképezésére irányult. A felmérés az elmúlt öt év lakossági beruházásait, valamint a közeljövő beruházási terveit vizsgálta. Az elemzés alapján becslés készült arról is, hogy mekkora méretű piacot jelentenek a lakossági energiahatékonysági korszerűsítés főbb elemei Magyarországon, illetve milyen mértékű beruházási szándékot látunk a következő 5 évben.

 

Energiahatékonysági Piac Hangulatjelentések

A MEHI az energiahatékonysági ágazat szereplőivel partnerségben dolgozik azon, hogy Magyarországon egyre több energiahatékonysági beruházás valósuljon meg. A MEHI 2015 óta kérdezi az energiahatékonysági szektorban működő vállalkozásokat a éves üzletmenetükről, eredményeikről.

Szakpolitikai javaslatok, vélemények megfogalmazása

A MEHI hisz abban, hogy a döntéshozókkal együttműködve, a nemzetközi jógyakorlatok hazai adaptációjával, illetve a hazai energiahatékonysági szereplők legfontosabb javaslatainak becsatornázásával érdemi változást lehet elérni Magyarországon a hazai lakóépületek, épületek energetikai felújításának, energiahatékonyságának fejlesztése területén. Ennek érdekében a MEHI a döntéshozói szervek, civil szervezetek felkérésére, bizonyos projektek keretében vagy önállóan is elkészíti az éppen aktuális szakpolitikai intézkedések, tervek, stratégiák véleményezését, elemzését, illetve saját szakpolitikai javaslatcsomagokat, ajánlásokat állít össze.

Pályázati projektek

A MEHI az utóbbi évekbe egyre aktívabban vesz részt hazai és nemzetközi kutatási projektekben pályázatokon keresztül.
 

European Climate Foundation (ECF) projektek

  • egy 2021-ben elnyert támogatási projekt keretében tanulmányt készítünk a hazai épületek energiahatékonyságának rendszerszintű fejlesztési lehetőségeiről (energiahatékonyság az első elvének érvényesülése, finanszírozási, támogatási lehetőségek, privát tőke bevonása, a felújítások rendszerszintű korlátai, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer alakulása). A pályázat keretében újult meg a MEHI honlapja is.
  • 2022-ben a Habitat for Humanity Magyarország Alapítvánnyal kezdtünk közösen a hazai energiaszegénységgel kapcsolatos projektbe.
  • Szintén 2022-ben az Épületenergetikai Irányelvvel (Energy Performance of Buildings Directive, azaz EPBD) kapcsolatos nemzetközi projektbe kezdtünk, amelyről bővebben a MEHI nemzetközi aktivitása oldalon olvashat.

 

RenoHUb projekt

2019-ben az öt magyar konzorciumi partner egyikeként a MEHI részvételével elindult a RenoHUb projekt, melynek célja az első hazai egyblakos energetikai felújítási tanácsadó irodahálózat tudományos megalapozása, modelljének felépítése és az első irodák megnyitása. A projekt 2023-ig tart, de azon dolgozunk, hogy a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ irodái azt követően is működjenek. További információkat olvashat a RenoHUb honlapján, Facebook oldalán, illetve a RenoPont honlapján és Facebook oldalán.

MEHI szakmai események

A MEHI minden évben szervez kisebb-nagyobb, a szakma által igen kedvelt és elismert eseményeket: konferenciákat, workshopokat, webinárokat energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésekben. Ezeken a rendezvényeken vagy egy adott témakört járunk körbe számos terület (döntéshozók, akadémia, bankszektor, gyártók, önkormányzatok stb.) képviselőjének előadásán keresztül, vagy a MEHI egy legújabb kutatási eredményének bemutatása a cél.

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás