Mi az az energiahatékonyság?

Civilizációnk energiával működik: fosszilis és megújuló energiaforrásokkal fűtünk, mosunk és tisztálkodunk, közlekedünk, világítunk, használjuk elektromos eszközeinket. Bármilyen energiaforrással is állítjuk elő az általunk felhasznált energiát, annak környezeti hatása van, amit mindenképpen mérsékelnünk kell: a klímaváltozás, az ökológiai rendszerek összeomlása mutatja, hogy a jelenlegi energiafogyasztásunk túllépi a lehetséges határainkat, nem fenntartható.

A megoldás érdekében három lépés szükséges:

 1. Átgondoljuk, hogy szükségünk van-e ennyit és így fogyasztani, illetve takarékoskodunk. Ez a mértékletesség elve (sufficiency).
 2. Hatékony eszközöket, berendezéseket használunk az energia termelésére és felhasználására. Ez az energiahatékonyság (efficiency).
 3. A maradék energiaigényünket minél környezetbarátabb módon a megújuló energiaforrások átgondolt, fenntartható használatával elégítjük ki.

A MEHI a fenti három lépésből a második, energiahatékonyság kihívásával foglalkozik, ezen belül is elsősorban a lakóépületekre fókuszál. De miért ilyen fontos az épületek energiahatékonyságának ügye?

MIÉRT FONTOS AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGA

MEHI Miért fontos az épületek energiahatékonysága

Kutatók körében ma már széleskörű konszenzus van arról, hogy az energiahatékonyság a klímacélok elérésének egyik leginkább költséghatékony eszköze, ami az energiamegtakarításokon és kibocsátáscsökkentésen kívül számos kedvező tovagyűrűző hatással is jár.

A környezeti előnyök a csökkenő energiafogyasztás révén jelentkeznek: a légszennyezés és CO2 kibocsátás csökkenése, energiamegtakarítás, az erőforrások hatékonyabb felhasználása. A környezeti előnyök összességében a társadalom egészségi mutatóinak javulásában mutatkoznak meg. Az energiahatékonyság gazdasági előnyei között kiemelhető, hogy hozzájárul a gazdasági kibocsátás növekedéséhez, a foglalkoztatás bővüléséhez, az innováció és versenyképesség javításához, a közcélú kiadások lefaragásához, az energiabiztonság növeléséhez. A társadalmi szintű előnyök a jóléti és egészségi állapotban bekövetkező kedvező változásokat jelentik, a szegénység mérséklődéséhez való hozzájárulást, és a termelékenység növekedését.

AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG SOKRÉTŰ ELŐNYEI

Mehi Infografika energiahatékonyság sokrétű előnyei

Háztartási szintű javulások az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően:

 • magasabb komfortszint: télen meleg, nyáron hűvös otthon;
 • jobb minőségű belső környezet és levegő, egészségesebb otthon;
 • csökkenő fenntartási költségek, lakás- és energiacélú kiadások;
 • jobban szabályozható, akár programozható, megbízhatóbban működő berendezések;
 • átlagosan 15-20%-kal, de akár több mint 50%-kal nőhet egy családi házértéke.

Társadalmi-gazdasági szintű fejlődés az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően:

 • országos energiamegtakarítás, ezzel a drága energiaimport aránya csökkenhet, az energiafüggőség enyhülhet, nő az ellátásbiztonság;
 • csökkennek az üvegházgáz-kibocsátások, amellyel teljesítjük az Európai Uniós elvárásokat és értékes kvótákhoz juthat az ország;
 • növekszik a GDP, az államháztartási bevételek;
 • nő a foglalkoztatottság, az energiahatékonysági beruházások munkahelyeket teremtenek;
 • a munkaerő jobb egészségi állapota és megnövekedett termelékenysége csökkenti az ebből fakadó állami kiadásokat,
 • csökken a légszennyezés és a járulékos halálozások;
 • mérséklődik az energiaszegénység.

 

Olvasson tovább: az energiahatékonyságról Magyarországon

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás