Az energiahatékonyságról Magyarországon

Ha energiahatékonyságról van szó, akkor Magyarországon az egyik legnagyobb megtakarítási potenciálról a lakóépületek kapcsán beszélhetünk. Az országos primerenergia-felhasználás körülbelül 40%-a köthető az épületek, egyharmada a háztartások energiafogyasztásához. Magyarország energiaintenzitása 2018-ban az EU-28 átlagának 1,8-szorosa volt (Eurostat). A hazai lakásállomány átlagos energiateljesítménye az energiatanúsítványok átlaga alapján az „FF” kategóriába esik, amely szerint ezek az épületek legalább kétszer annyit fogyasztanak, mint egy korszerű épület.

Lakóépületek, lakásállomány energetikai állapota és megoszlásuk Magyarországon

Összesen 4 millió lakás van Magyarországon, és ezek háromnegyede 1980 előtt épült. Ebben az időben az építkezéseknél az energiahatékonyság még egyáltalán nem volt szempont, és törvényileg sem volt elvárás. A háztartások végső energiafelhasználásának 72-74%-a fűtési céllal történik – ez az egyik legmagasabb érték az EU-ban, ahol 64% az átlag —, a melegvíz előállítással együtt ez összesen 85% (MEKH 2020).

Évi 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség a hazai épületállomány megújulásához. Energetikai felújítások folyamatosan zajlanak, azonban a MEHI 2020-as felméréséből az alábbiak derültek ki:

  • a felújítások nem energiahatékonysági megfontolásból történnek, hanem leginkább azért, mert elromlik valami;
  • az energetikai felújítások részlegesek, döntő részükhöz nem készül energetikai terv, laikusok döntenek a szakmai tartalomról;
  • a felújítások így nem hozzák a remélt eredményeket, az energiamegtakarítás nem meríti ki az épület adta lehetőségeket (lock-in hatás: szuboptimális megoldások maradnak évtizedekre).

A MEHI szakpolitikai javaslatokkal segíti a döntéshozókat, illetve egyablakos tanácsadórendszerrel a felújítókat, hogy a fenti gyakorlaton és helyzeten változtatni lehessen.

 

 

Olvasson tovább: szakpolitikai aktualitások

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás