Bejelentették az új otthonfelújítási programot, 6 millió forintot lehet egy házra igénybe venni

Összesen akár hétmillió forintos beruházásra lehet támogatást kérni, de egymillió forintot saját zsebből kell fizetni. Csak azok pályázhatnak, akikhez be van vezetve a gáz, és 1990 előtt épült az otthonuk.

Bemutatták pénteken az új állami otthonfelújítási programot, ami az 1990 előtt épült családi házak felújítását célozza, és aminek keretein belül akár hétmillió forintos beruházásra lehet támogatási igényelni, amiből egymillió forintot saját zsebből kell állni, hatmilliót pedig az állam ad hozzá, részben vissza nem térítendő támogatás, részben kedvezményes hitel formájában.

A támogatással az épületek szigetelését, nyílászárók cseréjét a használati melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítését (gázkazáncsere és hozzá kapcsolódó kéménybélelés) lehet majd finanszírozni, de fontos, hogy

azok vehetik igénybe, akik rá vannak csatlakoztatva a vezetékes gázhálózatra, és legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell a beruházással elérniük.

Az energiamegtakarítás a beruházás előtt, majd után elkészített külön-külön energetikai tanúsítvánnyal lehet igazolni.

Az, hogy a hatmilliós összeg mekkora része lehet majd vissza nem térítendő támogatás és mekkora része kamatmentes hitel, az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ majd:

minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a vissza nem térítendő támogatás összege, és nagyobb a hitelé.

A két összeg 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. A kamatmentes kölcsönt a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni, és nyolc éven belül kell visszafizetni, várhatóan havi 25-36 ezer forintos részletekben.

A programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára és Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára jelentette be pénteken.

A program keretösszege 108 milliárd forint, vagyis ha minden igénylő kihasználja a hatmillió forintos támogatást, akkor összesen 18 ezer otthon újulhat meg, Fábián Gergely a tájékoztatón kérdésre válaszolva ugyanakkor közel 20 ezer otthon megújulásáról, és összességében 127 milliárd forintnyi beruázásról beszélt a Portfolio tudósítása alapján.

A program részletei még nem véglegesek, azokat társadalmi egyeztetésre bocsátják, de a kormány azt tervezi, hogy június elejétől fog indulni a pályázat.

A REPowerEU keretein belül induló program elindítása már tavaly szóba került, civil szakértők akkor is jelezték, hogy keveslik azt az összeget, amit a kormány a lakossági energiahatákonysági programokra szán, pláne hogy maga vállalta korábban a hazai épületállomány évente 3 százalékának megújítását 2030-ig, ami azt jelentené, hogy legalább 100-130 ezer épületet kellene évente korszerűsíteni.

 

Forrás: HVG

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás