Elindult új, lakhatással foglalkozó projektünk, az AHA Budapest

Aha Budapest 1200x1200

Sok európai nagyvároshoz hasonlóan Budapest is energiaválsággal küzd, ami súlyosbítja a lakhatás megfizethetőségének meglévő válságát és újabb társadalmi csoportokat tesz ki az energiaszegénységnek és a lakhatási bizonytalanságnak. Emellett Budapest szociális bérlakás szektora évtizedek óta marginális, zsugorodó és leromlott állapotban van. A fenti kihívások kezelésére hívta életre Budapest Főváros az Affordable Housing for All (AHA Budapest) új, innovatív akció projektet, amelyet az Európai Városi Kezdeményezés (European Urban Innitiative, EUI) támogat, és amelynek célja egy vonzóbb, rugalmasabb és befogadóbb bérlakásrendszer kialakítása.

Két fő pillér

A projekt két fő pillére épül: egyrészt növeli a megfizethető lakások kínálatát egy használaton kívüli, volt iskolaépület energiahatékony szociális lakásokká történő átalakításával Újpesten, másrészt felállít egy Lakhatási Irodát, amely új megoldásokat kínál a lakhatási válságnak kitett emberek támogatására. Felállít egy egyedülálló Korai Előrejelző Rendszert, amellyel azonosítják a bérleti díjhátralékkal és energiaszegénységgel küzdő háztartásokat, preventív szociális és energetikai beavatkozásokat kínál, valamint a szociális lakáskínálatot új, rugalmas és megfizethető megoldásokkal bővíti. A projekt szorosan együttműködik a nemrég felállított Budapesti Lakásügynökséggel (https://budapest.hu/hirek/2024/03/20/elindult-a-fovarosi-lakasugynokseg), amely biztosítja, hogy az üres magánlakások bevonásával sokkal több ember lakhatását tudja támogatni a Lakhatási Iroda, mintha csak a meglévő szociális bérlakás állományra támaszkodna. A kidolgozandó rugalmas lakhatási megoldások nemcsak a megfizethető bérlakásokhoz jutni akarókon segít, hanem energiaszegény lakástulajdonosoknak is, akik ezekkel az innovatív formákkal kapnak lehetőséget, hogy tulajdonukat megtartva csökkentsék ingatlanjuk fenntartási költségét.

Fenntartható és részvételi

Az AHA Budapest innovációja egy komplex, moduláris integrált szolgáltatási modell kifejlesztésében rejlik, amelynek célja, hogy a szociális lakhatást mint egy pénzügyileg stabil, zöld és esztétikus ágazatot újra pozícionálja, vonzóvá téve azt a magán befektetők számára is, amely által az skálázhatóvá és pénzügyileg fenntarthatóvá válik. Az AHA Budapest konzorcium és azok együttműködő partnerei az érdekeltek széles körét foglalja magában, beleértve a tudásintézményeket, a szakmai nem kormányzati szervezeteket, valamint magánszervezeteket (ingatlancégek, bankok, stb.), annak érdekében, hogy a PPPP megközelítésen alapuló progresszív lakásépítési intézkedéseket dolgozzanak ki. Fontos eleme a projektnek a részvételiség: az újpesti szociális bérház fejlesztésében hangsúlyos a bérlők és a szomszédság bevonása és részvétele, amely erősíti a lakók összetartozásának érzését, miközben hozzájárul az ágazat jobb fenntarthatóságához és a kiszolgáltatott emberek nagyobb mértékű befogadásához.

Európai

Az európai városfejlesztési kezdeményezés (EUI) fő célja, hogy az európai városokban olyan újszerű megoldásokat teszteljenek, amelyek elősegítik a városi területek átalakulását az egész EU-ban. Ezért az AHA már a fő projektben is három transzfer várost – a horvátországi Pulát, a hollandiai Bredát és a spanyolországi Alfafar önkormányzatát – vonja be. Ez biztosítja, hogy a projekt pozitív eredményei átkerüljenek ezekbe a városokba is, és így az AHA-ban feltárt jó gyakorlatok egész Európában a lakhatásra szorulókat szolgálják majd. Ez kulcsfontosságú, mivel az olyan projektek, mint az AHA, nemcsak a helyi lakosok számára nyújtanak eredményeket, hanem nagyobb szinten is innovatív megoldásokat hoznak létre, amelyekkel közös problémáinkat kezelhetjük.

Kick Off

MEHI szerepe

2022 után az energiaköltségek megemelkedésével a lakhatási válság tovább mélyült. Ezért a Magyar Energiahatékonysági Intézet-nek és az általa üzemeltetett RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak alapvető szerepe van a projektben: az energetikai beavatkozásokat és tanácsadást a támogató szolgáltatások elengedhetetlen részévé emelte. A MEHI a Korai Jelző Rendszer kidolgozásában is fontos szerepet tölt be: az energiaszegények azonosítása és elérése a feladata, másrészt a bérlők és tulajdonosok energiahatékonysági szemléletformálásáért és az új támogatási formák energetikai részének kidolgozásáért felel.

Partnerek

A partnerségben a Fővárosi Önkormányzaton túl részt vesz lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezet (Utcáról a Lakásba Egyesület), szociális és városfejlesztéssel foglalkozó kutató cég (Városkutatás Kft.), az újpesti bérházat tervező építész cég (NART Architects), a korai jelzőrendszert kifejlesztő informatikai cég (PopCode), a projekt hosszútávú fenntarthatóságáért felelős nemzetközi tanácsadó cég (BURST), a közösségi tervezését felelős építészeti szakmai intézmény (Kortárs Építészeti Központ) és a kommunikációt koordináló, a budapesti nagyrendezvények népszerűsítését ellátó Nonprofit Kft. (Budapest Brand). A teljes partnerség részt vett a projektindító találkozón, amelyre a Fővárosi Önkormányzatnál került sor, 2024. március 21-22-én.

Az AHA rövid távon segíthet Budapest lakásválságának felszámolásában, hosszú távon pedig jelentős lépés lehet Európa lakhatási problémájának megoldása felé.

A projekt rövid leírása és alapadatai: https://www.urban-initiative.eu/ia-cities/budapest/home

Eui Lettering

Eulogo Fundedbytheeu Rgb Pos

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás