Középületek energiaigényeinek csökkentési lehetőségei szabályozott árnyékolással

Napjainkban egy épület tervezése vagy felújítása egyre komplexebb feladatnak bizonyul. Nemcsak   a klímaváltozás és a CO2-kibocsátás csökkentésének igénye ad új kihívásokat a tervezők és a kivitelezők számára, hanem a megfelelő belső tér kialakítása is. Ezek mellett pedig számottevően bővülnek az elérhető technikai újdonságok is

Európában a meglévő épületek adják a teljes energiafelhasználás 40%-át. Az épületek energiafogyasztásának 2/3-át a fűtés és
hűtés teszi ki, további 25-35% elektromos költség pedig a világítás használatából ered. Árnyékolók használatával csökkenthető az épület hűtési költsége a nyári hónapokban, télen pedig a fűtési költség, azaz az épület hővesztése, a természetes fény pozitív hatásainak optimalizálásával.
Az épület külső jegyei mellett a belső környezet minősége egyre fontosabb tényezővé válik. Annak érdekében, hogy megfelelő környezetet teremtsünk, számos technológiát használhatunk: különböző fűtési, szellőztetési megoldásokat, melyek mellé érzékelők telepítésével a HVAC rendszer hatékonyságát tudjuk növelni, ezzel pedig költséget takaríthatunk meg.
A dinamikus árnyékolást a fenntartható jövőben létfontosságú épületfunkciónak kell tekinteni, nemcsak energiahatékonyság szempontjából, hanem azért is, mert napjaink 90%-át zárt térben töltjük. A megfelelő dinamikus árnyékolás nemcsak egy szimpla árnyékolás, hanem a HVAC része, azaz a HVAC rendszer tervezésekor az árnyékolás is a kezdő lépések között kell, hogy szerepeljen.
Az irodaházak esetében az intelligens megoldások, a zöld terek létrehozása gazdaságilag is kifizetődő, hatással van az üzemeltetési költségekre, a befektetés megtérülésére, a piaci érték növelésére és a finanszírozásra. Egy igazán zöld épület hozzájárul a pozitív vállalati imázshoz és hatással van a munkaerőre is.

Középületek energiaigényeinek csökkentési lehetőségei szabályozott árnyékolással

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás