Energiaszegénység Mátraterenyén

Epah Mátraterenye Címlap

Az EPAH technikai segítségnyújtás projekt keretén belül a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szakmai tanácsadást nyújtott Mátraterenye önkormányzatának az energiaszegénység felismerése és mérséklése érdekében. A projekt eredményeként az önkormányzat pontosabb képet formálhat a településen fennálló energiaszegénységről, ami elősegíti a célzottabb intézkedések meghozatalát.

A település energiaszegénységének hosszú távú kezeléséhez szükséges egy megalapozott stratégia, hogy a megfelelő beavatkozásokat meg tudja tenni. A projekt során feltártuk, hogy az érintettek leginkább a szegregált lakosokból, az idősek és a nagycsaládosok köréből kerülnek ki, így számukra célzottan létrehozott lakossági programok és szemléletformálás, a tisztább fűtési módokkal kapcsolatos tájékoztatás lenne szükséges. Az egyes intézkedések mellé anyagi forrásokat is kell rendelni, megfelelő célszámokkal és határidőkkel.

A legrosszabbul teljesítő épületek felújítása, az energiaszegénységben élők lakásainak és berendezéseinek hatékonnyá tétele, energiaközösségek létrehozása, és megújuló energiaforrások biztosítása a hátrányos helyzetű térségekben csak néhány példa a lehetőségekre. Mivel a lakások jelentős része magántulajdonban van, és a tulajdonosoknak nincs elegendő megtakarítása, a felújítások finanszírozását a lakosok legnagyobb része nem tudja önerőből megoldani. Magas a családi házak aránya, és az alacsony jövedelműek körében elterjedt a szilárd tüzelés. Fontos lenne, hogy célzott programok induljanak a hátrányos helyzetű régiókban is, és így az épületek felújítása, fűtéskorszerűsítése, energiaközösségek létrehozása révén nem csak a klímavédelmi célokhoz érjünk közelebb, hanem javuljon a foglalkoztatottság, az itt élők egészségi állapota, iskolai és munkahelyi teljesítménye is.

A tanulmány innen letölthető: Mátraterenye_EPAH_fin

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás