Healthy Buildings Barometer 2024

Hogyan lehet egészséges és fenntartható épületeket kialakítani az emberek számára?

Az épületekre vonatkozó uniós szintű adatok gyakran nem állnak rendelkezésre vagy hiányosak is. Az épületek lakóira vonatkozó adatok többnyire lakóépületekhez kapcsolódnak. Ezenkívül az adatok elérhetősége és minősége is jelentősen eltér az egyes tagállamokban. Ez nagy kihívást jelent, hogy teljes képet kapjunk az épületek állapotáról. Tovább szemlélteti annak szükségességét, hogy az épületeknek az EU-szintű adatgyűjtés fókuszává kell válniuk, felhasználva a meglévő forrásokat és új adatgyűjtési módszereket.

 

Meglepő módon a közegészségügyről és az épületekről szóló uniós szintű kulcsfontosságú statisztikák azt mutatják, hogy az épületek és használóik állapota nem változott. Az épületek még mindig túl sok energiát fogyasztanak, több ÜHG-t bocsátanak ki, és kevesebb a felújítási beruházás, ami alacsonyabb felújítási rátát eredményez. A munkahelyi hiányzások aránya is növekszik, ami az emberek egészségi állapotának romlására utal, és ez visszavezethető a  munkahely jellegű épületek állapotára.

Velux Healthy Barometer2024 2

 

Az egészséges épületeknek több előnyük is van, és támogatják az általános jólétet. Az EU-ban évente 200 000 és 500 000 közötti munkahely teremthető jól megtervezett felújítási programok révén. Ha az EU összes nem hatékony épületén általános javításokat végeznének, a költségek mindössze két év alatt megtérülnének, és 194 milliárd eurót takaríthatnának meg az egyenértékű társadalmi javak, például a kevesebb betegnap vagy a ritkább kórházi látogatások terén. Az egészségügyi ágazat önmagában több mint 45 milliárd eurót takaríthatna meg évente (az EU éves egészségügyi költségeinek körülbelül 10%-át), ha minden kórházban jól megtervezett hatékonysági intézkedéseket hajtanának végre. Az EU-ban az összes lakóépület energiahatékonysági szabványok szerinti felújítása a helyiségfűtéshez szükséges végső energia 44%-át takaríthatja meg. Továbbá a dekarbonizálásuk is kivitelezhető; az új épületek tervezése révén megvalósuló szén-dioxid-kibocsátás 41%-os csökkentése 9%-kal csökkenti a költségeket, az építési hatékonyság növelése pedig 15%-kal csökkentheti a költségeket. Az egészséges épületek sokrétű előnyeivel kapcsolatos kutatások kiterjednek az otthonokra, a munkahelyekre, az iskolákra és a kórházakra, valamint a városrészekre. Az egyes épülettípusokban az emberek különböző módon profitálnak, mint például a megnövekedett munkahelyi teljesítmény, jobb koncentráció az iskolákban, gyorsabb felépülési idő a kórházakban, vagy javul a hőkomfort és a légúti egészség a hatékony otthoni felújításokból.

Mind a négy épülettípusban (otthonok, munkahelyek, iskolák és kórházak) jelentős gazdasági hozzáadott értéket lehet elérni, így az egészséges épületek pénzügyileg életképes projektekké válnak, magas haszon-költség aránnyal.

Velux Healthy Barometer2024

 

 

A teljes tanulmány itt olvasható:

 

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás