Indul az energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelme Magyarországon

A CEEGEX Zrt. földgáz-piaca mellett 2024-től új tőzsdét indít. Az első negyedévben induló hazai EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) szervezett piac lehetőséget teremt a hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelmére, egyúttal az energiahatékonysági kötelezettségek teljesítésére. A tőzsdéhez való csatlakozás lehetősége megnyílt, az első felhasználói tesztekre is le lehet már adni a jelentkezést – tájékoztatta a Portfoliot a CEEGEX Zrt.

Az Európai Unió és Magyarország klímacéljaival és energiastratégiájával összhangban jött létre az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021. január 1-én, melynek célja, hogy az energiaszolgáltatókon keresztül ösztönözze az energiamegtakarítások piaci alapú létrehozását. A jogalkotó által kijelölt kötelezettek közé tartoznak a villamos energiát, földgázt és közlekedési célú üzemanyagot értékesítő kereskedők.

Az a vállalat, amelyik bizonyos intézkedésekkel, beruházásokkal vagy akár csak szemléletformálással energiát tud megtakarítani, és ezt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által névjegyzékbe vett szereplővel hitelesíti, akkor

AZ EL NEM FOGYASZTOTT ENERGIAMENNYISÉGET (AZAZ A HITELESÍTETT ENERGIAMEGTAKARÍTÁST, HEM-ET) ÉRTÉKESÍTHETI KÖTELEZETTEKNEK.

A hitelesített energiamegtakarítás, mint korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog tehát értékesíthető és kereskedhető a másodlagos piacon.

A CEEGEX Zrt., a közép-kelet-európai szervezett földgázpiac működtetője, a MAVIR ZRt. leányvállalata, az MVM Csoport tagja, a 2023. december 12-én hatályba lépett jogszabályok alapján 2023. március 31-ig elindítja a hazai Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer tőzsdéjét (CEEGEX EKR tőzsde), ami jelentős mérföldkő a hitelesített energiamegtakarítások (HEM) kereskedelmében és az energiahatékonysági kötelezettségek teljesítésében.

A TANÚSÍTVÁNY MEGVÁSÁRLÁSÁVAL A VEVŐ TÁMOGATJA AZ ENERGIAMEGTAKARÍTÁSI PROJEKTEKET, ILLETVE KIVÁLTHATJA VAGY CSÖKKENTHETI ENERGIAMEGTAKARÍTÁSI KÖTELEZETTSÉGÉT.

Az EKR tőzsde kínálati oldalán ennek megfelelően a fogyasztók, az energiahatékonysági szolgáltatók és maguk a kereskedők állnak, akik az energiamegtakarításukat hitelesíttetik. A hitelesített energiamegtakarítások vásárlói pedig az arra kötelezett energiakereskedők.

AZ ÚJ TŐZSDÉHEZ VALÓ CSATLAKOZÁS AZ ÉV ELEJÉTŐL LEHETSÉGES A CÉG HONLAPJÁN KERESZTÜL, MÍG A KERESKEDÉSI RENDSZERHEZ KAPCSOLÓDÓ, A JANUÁR 15-I HÉTEN ZAJLÓ FELHASZNÁLÓI TESZTEKRE MÉG LEHET JELENTKEZNI.

Az éles indulás 2024. február végén, de – a jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve – legkésőbb március 31-ig várható. A kereskedés részleteit szabályozó piaci szabályzat, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagy jóvá várhatóan január végére lesz elérhető.

A CEEGEX EKR tőzsde bevezetése szerepet vállal az energiaátmenetben, hiszen szervezett és átlátható keretek között zajló kereskedelemre ad lehetőséget nemcsak az energiaszolgáltatóknak (EKR kötelezetteknek), hanem olyan piaci szereplőknek is, akik energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre.

 

Forrás: Portfolio

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás