Kedvezményes új zöld lakáshitel jelent meg a piacon

Piaci alapú, kedvezményes Zöld Lakáshitelt indított az OTP Bank. A lakáshitel új ingatlan vásárlásán és építésén túl a meglévő otthon energetikai korszerűsítésére is felhasználható.

hitelhez állami támogatás nem kapcsolódik, de az OTP Bank az indulástól kezdve zöld kamatkedvezményt és az azzal járó alacsonyabb törlesztőrészleteket biztosít.

A zöld szemlélet ma már egyre fontosabb az ingatlanpiacon, térnyerését a józan számítások, a piaci kényszerek, az emelkedő rezsiköltségek is támogatják.

Már most is növekszik a kereslet az energiahatékony ingatlanokra, a jövőben a tendencia erősödése várható.

A közel nulla energiaigényű a trendi

A Lechner Tudásközpontnál hozzáférhető, az épületek energetikai tanúsítványait gyűjtő nyilvános – az újépítésű, valamint az értékesítésre szánt használt lakások energetikai tulajdonságairól, fogyasztásáról tájékoztató – adatbázisból kiderül, hogy 2016 óta (2023. április 14-gyel záródóan) a lakóépületekre kiadott 1,053 millió energetikai tanúsítvány 29,6 százaléka HH, azaz gyenge vagy annál is rosszabb besorolású.

Ami azt jelenti, hogy ezek energetikai hatékonysága legalább háromszor gyengébb, mint a ma korszerűnek tartott, úgynevezett „közel nulla energiaigényű” („BB” vagy magasabb energetikai osztályú) otthonoké.

Az utóbbi követelményt pedig csupán a vizsgált ingatlanok 4,6 százaléka teljesíti.

 

Készülhetnek az agrárcégek: kötelező lesz a zöld-jelentés

A fenntarthatóságot szolgáló intézkedéseknél érdemes figyelni arra, hogy az EU a cégek egyre nagyobb részére írja elő a beszámolási kötelezettséget: 2026-tól, azaz a 2025-ös pénzügyi évre vonatkozóan már azok a hazai agrárium meghatározó cégei is érintettek lesznek. Bővebben>>>

Fenntarthatósági nyomásra újabb zöld kedvezmény

Azt, hogy a keresletre már most hatással van a zöld szemlélet, jól mutatja, hogy ebben az adatbázisban a tavalyi év utolsó harmadában jelentősen megváltozott az energetikai tanúsítványok és ezzel együtt az értékesített lakások körének összetétele.

Míg 2022 első kilenc hónapjában 10,8 százalék volt a legalább BB minősítésű kiadott tanúsítványok aránya, az utolsó negyedévben – amikor már érvényesült a rezsiköltségek emelkedésnek hatása – ez 18,8 százalékra ment fel.

Az energiahatékonyság és rezsiköltségek szerepének felértékelődését támasztja alá az is, hogy

  • a lakossági felmérésben a válaszadók kétharmada fontosnak tartotta, hogy energiahatékony legyen egy ingatlan,
  • ebből egyharmad szerint ez nagyon fontos szempont.
  • Mindössze tízből egy válaszadó mondta, hogy nem figyel oda különösebben erre a kérdésre ingatlankeresésnél.

Mennyi a futamidő?

A július 3-tól elérhető Zöld Lakáshitel terméket a piaci változásokra és az ügyfelek igényeire reagálva alakították ki a bank szakemberei.

Futamideje minimum 11, maximum 30 év, a legmagasabb összege pedig 130 millió forint.

A hitel folyósításához megszabott energetikai követelmények teljesítésére az ügyfelek 24 hónapot kapnak, szükség esetén pedig halasztást is kérhetnek. A Zöld Lakáshitel kombinálható az OTP Bank úgynevezett Évnyerő és az egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatásával is.

 

Energetikai elvárások és feltételek

Az OTP Bank Zöld Lakáshitelhez kapcsolódó feltételek, energetikai elvárások a következők:

  • Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén: a lakóingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m²/év, továbbá „BB” (azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) vagy annál jobb energetikai besorolással rendelkezik.
  • Meglévő ingatlan korszerűsítése esetén: „BB” energetikai besorolás és négyzetméterenként évente 80 kilowattóra primer energiaigény vagy legalább 30 százalékos javulás a primer energiaigényben.

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás