Csigalassú hatékonyságnövelés

Míg az ukrajnai háború árnyékában Brüsszel energiahatékonysági terveit is rakétasebességbe kapcsolja, a magyar kormány intézkedései alig érzékelhetők.

Az Ukrajna elleni orosz támadás nem is tehetné időszerűbbé az épületek energiahatékonysági felújításának fontosságát – fogalmazott Pálffy Anikó, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Közhasznú Kft. szakpolitikai munkatársa a környezetvédelemmel foglalkozó Másfélfok.hu nevű szakportál tegnapi online sajtóklubján. Számos tanulmány támasztja alá, hogy hosszú távon leginkább energiatakarékossággal csökkenthető Európa orosz nyersanyagfüggősége. Az épületek szakszerű „mélyfelújítása” nem csak a klímavédelmet, hanem a kontinens energiafüggetlenedését is segíti. (De javítja az életkörülményeket, a levegőt, emeli az ingatlan értékét, munkahelyeket teremt és növeli a GDP-t is.) A másik oldalról, az EU céljai az épületek nagyarányú felújítása nélkül nem valósíthatók meg. Az energiafogyasztás 40 százalékát, illetve a légszennyezés mintegy harmadát az épületek képviselik.

Az Európai Bizottság is osztja ezt az álláspontot, amennyiben a korábban 2030-ra kitűzött, 55 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési csomag orosz függőségcsökkentési céljait 2027-re hozta előre. Ezt segítené elő a tegnap kihirdetett RePower Europe nevű csomagjuk is. De egy idézett tanulmány részletes intézkedési terv révén már 2025-re kétharmaddal csökkenthetőnek tartja az EU orosz földgázbehozatalát. Bár az Unió 2030-ra a felújítások ütemének megkétszerezését, illetve 35 millió európai épület átalakítását célzó „hullámot” hirdetett, Pálffy Anikó szerint a megvalósítás üteme ettől jócskán elmarad. Eddig csak az épületek néhány százaléka esett át mélyfelújításon.

A hazai helyzetet még ennél is lehangolóbbnak látja. Míg Brüsszel – legalábbis az elképzelések terén – egyre inkább rakétasebességbe kapcsol, addig Magyarország azt csigalassúsággal követi. Nálunk még érdemi tervek sem formálódnak. E tárgyban is hangsúlyozta az esetleges, átgondolatlan programok helyett a pénzzel, szakemberekkel, oktatással, tájékoztató hálózattal, egyablakos ügyintézéssel segített mélyfelújítások fontosságát. (A kormány által hangsúlyozott, ugyanakkor az energiahatékonysági feltételeket nélkülöző lakásfelújítási támogatások szakemberek szerint nem hoznak megfelelő arányú megtakarítást.) A szakmai segítség tekintetében Magyarország uniós sereghajtó. Pedig a mélyfelújításokra az EU több kasszát nyitva tart, amit a tagállamok zöme ki is használ. Brüsszel különös hangsúlyt helyez az „energiaszegény” háztartások támogatására, amit a MEHI szakértője Magyarország szempontjából is kiemelten fontosnak tart. Igaz, ehhez a jelentős hazai költségvetési forrás elkülönítését sürgette.

A RePower Europe tervezete kapcsán több szakértő attól óvott, hogy a Bizottság ne a hagyományos energiaipart segítse új gáz-, olaj- vagy szénforrásokhoz, hanem maradjon meg a tiszta energiahasznosítás ösztönzésénél. Pálffy Anikó mellett Vigh Péter, a szakportál főszerkesztője is úgy látja: a hatékonyság és a megújulók fokozottabb fejlesztése révén az Unió energiafüggetlensége a fosszilis energiahordozó-hasznosítás támogatása nélkül is megteremthető. EU-szerte mindenki gyors megoldásokat sürget, pedig az egekbe ugró energiaárak és a háború is az okok gyökeres megoldásának fontosságára figyelmeztetnek – húzta alá a MEHI szakértője.

Kérdésünkre Pálffy Anikó közgazdaságilag észszerű uniós javaslatnak ítélte a szén-dioxid-kvóta-kereskedelmi rendszer áttételes kiterjesztését az épület- és járműtulajdonosokra. Szavai szerint ezzel e két kör is megismeri légszennyezése költségeit. Ugyanakkor a döntéshozatalt nem segíti az ukrajnai háború. Megjegyzendő: a magyar kormány, illetve a Fidesz-KDNP ezzel kapcsolatos ellenérzéseit még a választási kampányba is beemelte, mondván, „Brüsszel megadóztatná a lakás- és autótulajdonosokat”. Vigh Péter ugyanakkor ennek kapcsán emlékeztetett a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársainak múlt héten megjelent értékelésére, mely szerint az európai energiaár-ugrásért alapvetően az orosz gázkínálat-szűkítés és nem az EU „klímapolitikája” a felelős.

Forrás: Népszava

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel interjú IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MEPS MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat pénzügyi keret podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont Renovate Europe RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP új építés Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!