Elindult új projektünk: a RenoHUb

RenoHUb logo

A RenoHUb projekt általános célja a magyar otthonok energetikai korszerűsítésnek fellendítése egy olyan integrált üzleti modell kifejlesztésével, amelynek célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat egy egyablakos (ún. one-stop-shop) rendszer kidolgozásával, amely a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot képes lefedni. A projekt az Európai Unió Horizon 2020 programja keretében valósul meg 2019 novembere és 2022 novembere között. A projekt végrehajtója az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ által vezetett konzorcium, melynek a MEHI tagja és kezdeményezője.

A RenoHUb projekt stratégiai megfontolásai

A lakossági energiafogyasztás Magyarország végső energiafelhasználásnak egyharmadát teszi ki. A hazai lakossági épületállomány hatalmas energiamegtakarítási potenciállal rendelkezik. A 4,4 millió lakás kétharmada energetikai szempontból korszerűtlen. Megfelelő energetikai felújítás elvégzésével a lakosság által jelenleg felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne. A lakóépületek energetikai korszerűsítése a lakossági rezsiköltség csökkentésének és az ingatlanérték növelésének egyik eszköze, és egyben jelentős hozzájárulás lehet a Magyarország által vállalt klíma- és energiapolitikai célkitűzések teljesítéséhez. A becslések szerint ahhoz, hogy az épületállomány ne öregedjen tovább, a mainál lényegesebb nagyobb, csaknem évi 80-100 ezer lakásnak kellene komplett energetikai felújításon átesnie.

A projekt célja

A RenoHUb projekt célja a hazai lakóépületállomány energetikai korszerűsítésének léptékváltás jellegű dinamizálása. A projekt keretében Magyarországon egy egyablakos, a lakóépületek energetikai felújítását támogató rendszer jön létre.

A bevezetendő rendszer mintája a több európai országban sikeresen működő ún. one-stop-shop modell. Az egyablakos rendszer szolgáltatásai a családi és társasházak energetikai korszerűsítési folyamatának teljes spektrumát lefedi, egyebek között előzetes energiamegtakarítás-kalkulációt, egyéni felmérést és műszaki tanácsadást nyújt, kiegészítve finanszírozási lehetőségekkel, modell dokumentumokkal (pl. kivitelezői ajánlatkérés, szerződés), útmutató anyagokkal, piaci tanulmányokkal, továbbá minősített energetikai és műszaki szakértők és kivitelezők ajánlásával, szakmai képzésekkel és esettanulmányok bemutatásával.

Miért a RenoHUb?

A RenoHUb egy olyan közvetítői szerepet ellátó, hiánypótló ernyőszervezet, amely a lakóépületek energetikai korszerűsítése területén egyedülálló. Személyre szabottan nyújt segítséget és biztonsági hálót kifejezetten a családi-, illetve társasházak energetikai felújításához.
A RenoHUb tehát nem kíván új piaci szereplőként megjelenni, hanem a lakossági szektorban az energiatudatosságot támogató rendszerként definiálja önmagát.

Kiket céloz meg a projekt?

Alapvetően minden családi és társasház tulajdonosát.
A MEHI 2016 végén végzett kutatása szerint a háztartások 24 százaléka tervezett a következő 5 évben részleges vagy teljes energiahatékonysági célú lakásfelújítást. A RenoHUb feladata, hogy további lakóépületek bevonása mellett ezeket a terveket a megvalósulás útjára segítse.

A RenoHUb rendszer két pillérre épül:

egy komplex, felhasználóbarát RenoHUb Online Platformra és egy egységes arculattal rendelkező tanácsadói irodahálózatra (ún. Információs Pontokra). Az Információs Pont hálózat első egységeit a projekt saját költségvetése terhére hozza létre, és annak bővítését együttműködő partnerekkel képzeli el.

A MEHI szerepe a projektben

A MEHI az egyablakos felújítási segítségnyújtás hazai meghonosításának, és így a RenoHUb projektnek az ötletgazdája, aki közel egy évtizedes szakmai tapasztalataival és kapcsolati rendszerével is gazdagítja a projektet. Három fontos feladata van a projektben: időben az első a szakmai háttértanulmányok, kutatások készítése és az ebben való együttműködés; a második, de a projekt lelke a „RenoHUb modell elindítása és működtetése” nevű munkacsomag vezetése, mellyel a modell részletei nemcsak körvonalazódnak majd, de megszületik és elindul az Online Platform és az egyik Tanácsadó Iroda Budapesten. Harmadik feladataként a projekt kommunikációjáért, az eredmények minél szélesebb körű terjesztéséért felelős.

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!