Ketyeg a rezsióra! 1. rész – Szigeteljünk padlásfödémet házilag

Ketyeg a rezsióra - Energiaveszteség házikó

Ahogy a képen is láthatjuk, szigetelés nélkül sok energiát vesztünk a falakon és a tetőn keresztül. A kampánysorozatunk első részében bemutatjuk a födémszigetelést. Azért esett erre a választásunk, mert itt spórolhatunk a legtöbbet.

Takarítson meg 25-30%-ot a rezsiköltségből!

Ha nincs szigetelve a födém, akkor egy családi házban az energia 25-30%-a a tetőn keresztül szökik el. Tehát érdemes megfontolnunk  padlásfödém hőszigetelését, ami gyorsan és akár házilag is elvégezhető. Minél vastagabb szigetelőanyagot választunk annál többet fogunk spórolni a fűtésen.

Mi az első lépés?

Legelőször tisztáznunk kell, hogy terhelhető-e a padlásfödémünk. Mit is jelent ez pontosan?

Nem terhelhető padlástereknél olyanokra gondoljunk, ahova nem tehetünk fel súlyosabb tárgyakat. Ilyenek például a Kádár-kockák, mert fafödémes szerkezetűek. Ilyenkor üveggyapotot használunk, ami alá párazáró fóliát fektetünk. A hőszigetelő anyagokat külön rögzítés nélkül terítjük majd le a padlás aljára.

Terhelhető padlások esetén a szigetelőanyagnak bírnia kell a terhelést. Ilyenkor választhatunk  a kőzetgyapot és a polisztirol közül is. Fából készült födém esetén válasszunk lépésálló kőzetgyapotot, mert átereszti a párát. Az alulról jövő nedvességtől pedig párazáró fóliával óvhatjuk azt. Ha betonfödémünk van, akkor lépésálló  polisztirol táblákat is használhatunk. A szigetelést a padlás alapos letakarítása után tehetjük le, majd külön rögzítés nélkül helyezzük le a padlón. Ügyeljünk az eltolt illesztésekre, amit két rétegben teszünk le, mintha dominóznánk. OSB lapok ráhelyezésével mindkét felület járható lesz.

Mennyibe fog kerülni?

Ha 15 cm polisztirol használunk, és OSB lapot teszünk rá, akkor egy 90-100 m2-es ház kb. 300-400 ezer Ft-ból kivitelezhető. Amennyiben 20 cm vastag üveggyapotot választunk, az a párazáró fóliával és az OSB lappal együtt ugyanekkora felületre nagyjából 1,5 millió Ft-ba fog kerülni.

Bár ezek a költségek már magasak, a jelenlegi energiaárak mellett ezek a beruházások gyorsan megtérülnek. Viszont a komfortérzetünkön azonnal érezhetjük a változást! Következő héten az okos fűtés praktikus tanácsaival jelentkezünk!

Addig is kísérje figyelemmel a kampány Facebook oldalát és felezzük le együtt a rezsiköltségeinket!
Spóroljunk közösen!
Ketyeg A Rezsióra    Mehi Logo Magyar Rgb

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás