Zöld átállás: újabb kedvezményeket ad az MNB a bankoknak

Zold Hitel

Az MNB kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjainak igénybe vételi lehetőségét. Az időbeni hosszabbítás révén a bankok a 2025. december 31-ig folyósított zöld hiteleik után öt évig – tehát akár egészen 2030-ig – alkalmazhatják a kedvezményes tőkekövetelményeket. A jegybank bővítette a zöld hitelcélokat is az energiahatékonyság, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiatárolás, a zöldebb távhő és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazása érdekében – derül ki a jegybank közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programja részeként hirdette meg tőkekövetelmény-kedvezmény programjait a hitelintézetek számára a zöld lakossági jelzáloghitelek, illetve a vállalati és önkormányzati hitelek volumenének bővítése céljából. A jegybank ezáltal úgy javítja a bankszektor környezeti kockázati profilját és pozitív ösztönzőn keresztül úgy bátorítja a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározottaknak megfelelő, környezetileg fenntartható lakossági, vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében.

A kedvezmény eddig a 2020. január 1. és 2024. december 31. kötött hitelszerződések és kötvénykitettségek után volt igénybe vehető, 2025-ig bezárólag. A hosszabbítás nyomán az MNB az eddigi 2024 év végi szerződéskötési határidőt egy évvel, 2025. december 31-ig módosítja, azzal a kitétellel, hogy minden ezen időpontig keletkeztetett banki zöld kitettség a futamidő első és legfeljebb 19 negyedévére vonatkozóan kedvezmény-érvényesítési alapul szolgáljon.

További fontos új módosítás, hogy

AZ MNB A PROGRAM SIKERE NYOMÁN – A TÁRSHATÓSÁGOKKAL, SZAKMAI SZERVEZETEKKEL ÉS A HITELINTÉZETEKKEL FOLYTATOTT EGYEZTETÉSEKET KÖVETŐEN – EGYSZERŰSÍTI ÉS AZ EDDIGIEKEN TÚL TOVÁBBI ZÖLD HITELCÉLOKRA IS KITERJESZTI A PROGRAMOT.

A hitelintézetek így az energiafüggetlenség és a megújuló energia integrációjának elősegítése érdekében a továbbiakban az

  • energiatároló, a
  • megújuló energiaforrás-tüzelésű távhő,
  • a villamosenergia hálózat bővítését és fejlesztését célzó beruházásokat finanszírozó kitettségek nyomán is élhetnek a tőkekedvezménnyel.

A zöld lakossági lakáscélú tőkekövetelmény-kedvezmény esetében tovább könnyítette az elvárásokat az MNB. Eszerint a felújítás megkezdése előtt nem szükséges energetikai tanúsítvánnyal bizonyítani a „BB”-nél gyengébb energetikai teljesítményt, ha az ingatlan 1990 előtt épült (hiszen nagyon magas a valószínűsége, hogy ezekben az esetekben a felújítandó lakóépület nem energiahatékony a kiindulási állapotban). A felújítás után azonban továbbra is szükséges az energiahatékonysági szintet tanúsítvánnyal bizonyítani.

A program iránt jelentős a piaci érdeklődés, aminek eredményeként 2022. végére összesen 484 milliárd forint belföldi banki kitettség után érvényesítettek tőkekövetelmény-kedvezményt. Ebből 80 milliárd forint kötvény, 307 milliárd forint vállalati hitel, és 97 milliárd forint a lakáscélú hitel kitettség.

 

Forrás: Portfolio

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás