Szakértői véleményeket vár a kormány az európai uniós forrásokról

2021-2027 között Magyarországra mintegy 42,5 milliárd euró (több mint 15 ezer milliárd Ft) uniós forrás érkezik. A Magyar Kormány társadalmi egyeztetésre hívja a szakmai szervezeteket és az állampolgárokat az Európai Unió 2021-2027 közötti fejlesztési tervéről. A társadalmi egyeztetés célja, hogy a szakmai szervezetek megismerjék a fejlesztési időszak alapdokumentumait, a Partnerségi Megállapodást és az Operatív Programokat, és megtegyék azzal kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat.

Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap
Az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap (Recovery and Resilience Plan, RRF) célja, hogy támogassa a tagállamokat a COVID-válság okozta gazdasági sokk enyhítésében és gazdaságaik ellenálló képességének növelésében. A nemzeti helyreállítási és alkalmazkodási tervek (Recovery and Resilience Plan, RRP) fontos szerepet játszanak annak biztosításában, hogy az uniós pénzügyi támogatás a kohézióra, a fenntarthatóságra és a digitalizációra irányuló átfogó közös uniós célkitűzések elérésére összpontosuljon, és azt megfelelően koordinálják az uniós és nemzeti támogatások más formáival. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg. Ehhez igazodva Magyarország elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, mely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A terv 9 komponensből áll, a program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint. A program költségvetésének hangsúlyos eleme a zöld átállás, több komponens is tartalmaz energiahatékonysági, fenntarthatósági elemeket (zöld átállás az energetikában, körforgásos gazdaság, fenntartható zöld közlekedés, felzárkózó települések). A tervet véleményezni, javaslatokat tenni az alábbi oldalon lehet. A végső változatot 2021. április végéig kell a Kormánynak benyújtania az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra.

Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program
Az európai uniós hétéves költségvetés keretében 2021-27 között (2029-ig vagy 2030-ig költhetően) 34,5 milliárd euró uniós forrást kaphat Magyarország. a szerződést a Partnerségi Megállapodás, a tartalmi és finanszírozási terveket pedig az Operatív Programok (OP) tartalmazzák. A 7 új Operatív Program tervezete itt olvasható és véleményezhető. Végső változatukat 2021 május végéig kell benyújtani az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra.
A globális kihívásokra, így az éghajlatváltozásra, a környezetszennyezésre, a biológiai sokféleség csökkenésére, a természeti erőforrások túlzott kihasználására egyre kevésbé adhatóak elszigetelt szakmai válaszok. A Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZIKOP) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) folytatása, a klímasemleges gazdaság eléréséhez és a felsorolt problémák helyi kezeléséhez kíván hozzájárulni. A ZIKOP több új tématerülettell is bővül, például a körforgásos gazdaság, a vízveszteség csökkentés, a zöld és kék infrastruktúrák, a helyi energiaközösségek vagy az ún. igazságos átmenet. A programmal kapcsolatos részletek és a véleményezési lehetőség az alábbi oldalon érhető el.
Külön megjegyzések küldhetők be az egyes konkrét ZIKOP felhívásokhoz, amelyek egymás után kerülnek fel a Kormány honlapjára.

Ragadjuk meg a lehetőséget, és mondjuk el szakmai véleményünket a Kormánynak az uniós forrásokról!

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás