Szakértői véleményeket vár a kormány az európai uniós forrásokról

2021-2027 között Magyarországra mintegy 42,5 milliárd euró (több mint 15 ezer milliárd Ft) uniós forrás érkezik. A Magyar Kormány társadalmi egyeztetésre hívja a szakmai szervezeteket és az állampolgárokat az Európai Unió 2021-2027 közötti fejlesztési tervéről. A társadalmi egyeztetés célja, hogy a szakmai szervezetek megismerjék a fejlesztési időszak alapdokumentumait, a Partnerségi Megállapodást és az Operatív Programokat, és megtegyék azzal kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat.

Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap
Az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap (Recovery and Resilience Plan, RRF) célja, hogy támogassa a tagállamokat a COVID-válság okozta gazdasági sokk enyhítésében és gazdaságaik ellenálló képességének növelésében. A nemzeti helyreállítási és alkalmazkodási tervek (Recovery and Resilience Plan, RRP) fontos szerepet játszanak annak biztosításában, hogy az uniós pénzügyi támogatás a kohézióra, a fenntarthatóságra és a digitalizációra irányuló átfogó közös uniós célkitűzések elérésére összpontosuljon, és azt megfelelően koordinálják az uniós és nemzeti támogatások más formáival. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg. Ehhez igazodva Magyarország elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, mely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A terv 9 komponensből áll, a program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint. A program költségvetésének hangsúlyos eleme a zöld átállás, több komponens is tartalmaz energiahatékonysági, fenntarthatósági elemeket (zöld átállás az energetikában, körforgásos gazdaság, fenntartható zöld közlekedés, felzárkózó települések). A tervet véleményezni, javaslatokat tenni az alábbi oldalon lehet. A végső változatot 2021. április végéig kell a Kormánynak benyújtania az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra.

Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program
Az európai uniós hétéves költségvetés keretében 2021-27 között (2029-ig vagy 2030-ig költhetően) 34,5 milliárd euró uniós forrást kaphat Magyarország. a szerződést a Partnerségi Megállapodás, a tartalmi és finanszírozási terveket pedig az Operatív Programok (OP) tartalmazzák. A 7 új Operatív Program tervezete itt olvasható és véleményezhető. Végső változatukat 2021 május végéig kell benyújtani az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra.
A globális kihívásokra, így az éghajlatváltozásra, a környezetszennyezésre, a biológiai sokféleség csökkenésére, a természeti erőforrások túlzott kihasználására egyre kevésbé adhatóak elszigetelt szakmai válaszok. A Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZIKOP) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) folytatása, a klímasemleges gazdaság eléréséhez és a felsorolt problémák helyi kezeléséhez kíván hozzájárulni. A ZIKOP több új tématerülettell is bővül, például a körforgásos gazdaság, a vízveszteség csökkentés, a zöld és kék infrastruktúrák, a helyi energiaközösségek vagy az ún. igazságos átmenet. A programmal kapcsolatos részletek és a véleményezési lehetőség az alábbi oldalon érhető el.
Külön megjegyzések küldhetők be az egyes konkrét ZIKOP felhívásokhoz, amelyek egymás után kerülnek fel a Kormány honlapjára.

Ragadjuk meg a lehetőséget, és mondjuk el szakmai véleményünket a Kormánynak az uniós forrásokról!

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel interjú IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MEPS MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat pénzügyi keret podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont Renovate Europe RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP új építés Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!