A Magyar Energiahatékonysági Intézet javaslata a CSOK Plusz hitelprogramhoz

A MEHI véleménye szerint a gyermeket vállaló házaspárok támogatása a lakások korszerűsítésén keresztül is megvalósulhat, ezért javasoljuk a támogatandó tevékenységek között a korszerűsítést is nevesíteni. A korszerűsítés mértékét indokolt az energetikai besorolás eléréséhez kötni.

  • A hazai lakóépület állományból 2-3 millió lakás energetikailag korszerűtlen.

Abra

https://hitelintezetiszemle.mnb.hu/letoltes/hsz-22-3-t5-bene-ertl-horvath-monus-szekely.pdf

 

  • A korszerűbb ingatlanok előnye sokrétű, az energiahatékonyság nem csak takarékosságot, de jobb, egészségesebb, kellemesebb otthont is jelent. Gyermek születésével ezek a szempontok még jobban előtérbe kerülnek. Az állandó hőmérséklet biztosítása, a kellemes páraszint, a nem füstölő kályha olyan komfortot jelentenek, amelyeket gyermekeik számára fontosnak tartanak a szülők. Ezért sok esetben egy korábban nem jól, korszerűtlenül fűtött helyiség korszerűsítésével, egy cúgos ablak cseréjével, a falak szigetelésével a felnőttek lakhelye családi otthonná fejleszthető. Ezért indokolt, hogy a lakásfelújítási támogatás az ingatlan energetikai korszerűsítésére is irányuljon.

Mehi Infografika energiahatékonyság sokrétű előnyei

 

  • A magyar lakások hőszigetelés terén vannak legjobban elmaradva az ideális szinttől, ezért családi házaknál hőszigetelés támogatása indokolt, második lépésként a fűtéskorszerűsítés, társasházaknál gépészet/fűtés korszerűsítés és szigetelés. Összességében úgy véljük, hogy a korszerűsítés mértékét érdemes energetikai besorolási követelményekkel megjeleníteni: „a korszerűsítés utáni tanúsítás betűjele érje el legalább a C energetikai besorolást!”
  • Az épületfelújítások egyszerre szolgálnak otthonteremtési és energetikai, klímavédelmi célokat, és munkát adnak a helyi építőipari kisvállalkozásoknak. A korszerűsítés hatására kimutatható az ingatlan értékében a felújítási értéktöbblet, az értéknövekmény az ingatlan tulajdonosoknál realizálódik.

 

 

Egyéb megjegyzéseink:

  • A CSOK Plusz keretében értékesítendő új építésű lakások legyenek közel nulla energetikai szinten.
  • Indokolt előírni az életvitelszerű bentlakást.
  • A használtlakás vásárlásból indokolt kizárni azokat az eseteket, amikor a szülők a gyerekeiknek akarják eladni a lakást.

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás