A magánfinanszírozás lehetőségei és akadályai a hazai lakóépületek felújításában

Bankos Borító

Kutatásunk a lakossági épületenergetikai felújítások finanszírozási lehetőségeit és akadályait járja körül. Hazai bankokkal és ingatlanközvetítőkkel készített interjúk alapján azt vizsgáltuk, milyen akadályok elhárulása esetén nyílhat tér az elengedhetetlen banki finanszírozás kiterjesztésére a felújítási beruházások növelése érdekében.

Kutatásunk a lakossági épületenergetikai felújítások finanszírozási lehetőségeit, ösztönzőit és akadályait térképezi fel. Az épületek energetikai felújítása egyike azoknak az ágazatoknak, ahol magas az energiamegtakarítási és ÜHG kibocsátáscsökkentési potenciál, ugyanakkor a szektor jelentős beruházási hiánnyal szembesül. Az energetikai felújítások finanszírozása nagyobb részben magánfinanszírozásból, kisebb részben állami (költségvetési, uniós) forrásból származik majd, utóbbinak főként a magán beruházások katalizálásban van szerepe.

Korábbi tanulmányunkban már vizsgáltunk – elsősorban – külföldi magánfinanszírozási jó gyakorlatokat az energetikai felújítások területén. Mostani kutatásunkban azt vizsgáltuk, milyen akadályok elhárulása esetén nyílhat tér az elengedhetetlen magánfinanszírozás erősebbé válásához, ami a bankokat a finanszírozás kiterjesztésére, az ingatlan-tulajdonosokat az energiahatékony épületfelújítási beruházások volumenének növelésére tudná ösztönözni.

Az elemzés újdonságértéke a magán pénzügyi szereplőktől származó felsővezetői információk, akik azonban gyakran hangsúlyozták az állami szerepvállalás fontosságát is.  A tanulmány megírásához – előzetes kutatást és szervezést követően – 11 interjút készítettünk érintett szervezetekkel 2024. január és március között, és összegeztük a tanulságokat, közös szempontokat. Interjút készítettünk a négy legnagyobb kereskedelmi bank (OTP, MBH, Erste, K&H) vezetőivel, elsősorban a fenntarthatósági vezetőkkel, a Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Magyar Fejlesztési Bankkal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-vel és a három legnagyobb ingatlanközvetítővel (ingatlan.com, Otthon Centrum, Duna House), elsősorban az értékbecslésért és energiatanúsítványokért felelős vezetőkkel.

Javaslatainkat eljuttatjuk a döntéshozóknak, a tanulmányt pedig vitaindítónak is szánjuk a 2024. október 9-i épületfelújítási konferenciánkra.

A magánfinanszírozás lehetőségei és akadályai a hazai lakóépületek felújításában

 

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás